Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Google wint rechtszaak, een overwinning voor de nieuwe economie

Op 26 mei won Google een langlopende rechtszaak tegen Oracle. Dit was niet alleen een overwinning voor de koning van zoekmachines, het was ook een validatie van de nieuwe economie. Deze zaak liep sinds 2010, Oracle bracht Google voor de rechter voor een schending van patenten waarbij Google 37 verschillende API's onterecht gebruikt zou hebben in Android. Met deze overwinning is dat goed nieuws voor bedrijven in de “nieuwe economie”. Waarom is dit een belangrijk vonnis, wie zijn de belanghebbenden en wat betekenen al die termen?

OAMKB geeft je alle antwoorden over ICT, Android, Java en API's. Neem direct contact op.

Naar de rechter

Nadat Google het Android platform kocht in 2005 werd de software verder ontwikkeld. Er werd toen al gebruikt gemaakt van diverse Java componenten, en die was ontwikkeld door Sun Microsystems. In eerste instantie wilde Google een deal sluiten betreffende gebruiksrechten en een samenwerking opzetten maar ze konden geen overeenstemming bereiken. In 2010 werd Sun opgekocht door het concern Oracle en vervolgde de onderhandelingen met Google. Oracle bleef ook de technologie van Java doorontwikkelen. Er kwam weer geen overeenkomst en Oracle daagde Google in 2010 voor de rechter wegens illegaal gebruik van de Java API in Android.

Java was Open Source

Oorspronkelijk was Java een Open Source project, dat houdt in dat iedereen gebruik mag maken van de broncode, deze mag modificeren en mag gebruiken voor elke toepassing, inclusief commerciële toepassingen. Oracle was van mening dat zij als nieuwe eigenaar van Sun en daarmee Java rechten konden bedingen op basis van auteursrecht.

Fair Use

In de Verenigde Staten is er een zogenaamde “Fair Use” regel. Daarbij worden particulieren en bedrijven beschermd tegen bepaalde vormen van auteursrecht. Denk bijvoorbeeld aan een parodie waarbij een Disney karakter wordt gebruikt, een nieuwsbericht waarbij de informatie een nieuwswaarde heeft of onderzoekswerkzaamheden. Google heeft niet zomaar de API's van Java gekopieerd, ze hebben er zelf ook veel aan toegevoegd en weer gedeeld. De rechter stelde Google in het gelijk op basis van het Fair Use beleid en Google hoeft daarmee de aanklacht van 8,8 miljard dollar niet te voldoen. Dit geeft andere ontwikkelaars ook de vrijheid verder te ontwikkelen met API technologie, ze hoeven niet te vrezen voor juridische aanklachten.

De impact van deze uitspraak wordt echt duidelijk als je begrijpt welke rol API software speelt bij de administratie, in boekhoudprogramma's en wat het belang is voor zowel ondernemers als accountants. Hieronder zullen we wat meer in detail treden, neem voor aanvullende vragen gerust contact op met OAMKB.

Wat is Java?

Dit softwareplatform heeft een eigen programmeertaal waarmee uiteenlopende applicaties gebouwd kunnen worden waaronder ook boekhoudprogramma's en andere soorten software. Java applicaties worden ook gebruikt in vele administratieve pakketten. Met name API's worden vaak gebouwd op basis van het Java platform. En inderdaad, het woord Java is gebaseerd op de vaak gebruikte Engelstalige term voor koffie.

Wat is een API?

De afkorting API staat voor Application Programming Interface. Dit is een set van definities en regels waarmee verschillende software pakketten aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Een API stelt twee afzonderlijke programma's in staat met elkaar te communiceren. Stel je wilt dit artikel doorsturen of delen via social media: dankzij een API wordt deze website verbonden met jouw Facebook, Twitter of e-mail account.

Gesloten of Open API?

Er bestaan twee soorten API's: gesloten en open. Veel webapplicaties maken gebruik van Open API's ofwel Publieke API's waarmee de software voor administratie gekoppeld kan worden met de accountant, administrateurs en ondernemers. Een bekend voorbeeld is Simplicate, een webapplicatie voor HRM en Sales. Denk ook aan koppelingen met de Google Agenda, Zendesk, Mailchimp, Klipfolio, Slack en Ondertekenen.nl. Door al deze software pakketten met elkaar te koppelen werken ze als één pakket en hoef je data maar éénmaal in te voeren waarna het overal beschikbaar is.

Administratie automatiseren met een API

Bij OAMKB worden zoveel mogelijk zaken en handelingen binnen één boekhoudprogramma geautomatiseerd. Als we Simplicate als voorbeeld nemen: je voert éénmaal een lead in. Je klikt op “accepteren” waarna je direct een project kunt aanmaken of kunt factureren. Je noteert de uren in de agenda die automatisch geboekt worden op het project. Met één klik op “factureren” komt alles bij elkaar te staan op de factuur. Je klikt op “verzend” en de factuur staat direct in de boekhouding, bijvoorbeeld Yuki, Exact of Twinfield. Na betaling wordt de boekhouding automatisch bijgewerkt en zowel in Simplicate als in het boekhoudprogramma komt “betaald” te staan.

Zo bespaar je veel tijd die je kunt gebruiken om met jouw accountant of administrateur naar de cijfers en jouw ambities te kijken.

Wat is Android?

Een jaar of tien geleden associeerden we het woord Android nog met een menselijke robot, nu denken we als eerste aan het besturingssysteem van Google dat op de meeste smartphones en tablets gebruikt wordt. Android Inc. werd in 2005 opgekocht door Google en zij ontwikkelde dit platform verder voor gebruik in vele soorten mobiele apparaten waaronder smartphones, tablets en smartwatches. Omdat het systeem door elke hardware fabrikant gebruikt mag worden zie je Android in enorm veel producten zoals notebooks, spelcomputers, camera's en in ander elektronica waaronder Android voor de televisie, Android voor de auto en Android voor horloges. In het Android systeem worden 37 API's gebruikt van Oracle die nodig waren in de ontwikkeling van dit systeem.

Alles komt samen met API's

Voor ontwikkelaars bieden API's veel voordelen. Omdat bestaande software aan elkaar gekoppeld wordt hoeven er minder eigen scripts geschreven te worden. Naast de besparingen in tijd en kosten worden veel fouten voorkomen. Als systeem A wordt vernieuwd en systeem B daar niet op is voorbereid kan dat tot grote problemen leiden. Door standaard API's te gebruiken blijft de keten sterk en blijft het systeem werken zoals het hoort. Dat leidt tot een afhankelijkheid, zonder API geen koppeling. Door de uitspraak van de rechter mogen API's gewoon gebruikt worden zoals voorheen.

API in de praktijk

Misschien heb je als gebruiker maling aan software development maar ook de gebruiker plukt dagelijks de vruchten van de API techniek. Je hoeft niet voor elke app een nieuw account te maken, je logt in met jouw Facebook account. Betalen via de webshop gaat veilig omdat je wordt doorgesluisd naar een beveiligde verbinding en je rekent af met je bankpas via iDeal. Waarom afrekenen met een “echte” bankrekening? Betaal wereldwijd met PayPal via de betaalknop op de website. Waar wordt de wedstrijd gespeeld? Klik op de Google Maps link in de app en je gaat direct naar de kaartenapplicatie. Je zult de afspraak bij de dokter niet vergeten omdat je op tijd een herinneringsmelding krijgt op jouw smartphone. Siri op de iPhone geeft zonder morren de Google zoekresultaten weer. Sla bestanden direct op naar je Dropbox account of Google Drive voor een backup in de Cloud. En dit zijn nog maar enkele voorbeelden van situaties waarbij API's zorgen voor een naadloze communicatie tussen websites en apps.

Ondernemen in de nieuwe economie

Klanten zijn bereid te betalen voor producten en diensten die gemak bieden, tijd besparen en de kwaliteit van het leven bevorderen. Kijk maar naar bedrijven als Netflix en Spotify die meer gemak bieden dan illegaal downloaden tegen een aanvaardbaar tarief. Dat werkt wel, waar een verplichte anti-kopieer commercial op een DVD niet werkt.

De sleutelwoorden voor de nieuwe economie zijn duurzaam en delen. Alle software die via internet werkt maakt dat mogelijk, in de toekomst zullen nog meer diensten gedigitaliseerd worden en deels of zelfs compleet via internet lopen. Ondernemers en investeerders voelen zich aangetrokken tot termen als “App” en “klantbeleving”.

Wil je meer weten over het gebruik van API's en het Google Android platform? Neem contact op met OAMKB, we helpen je graag verder.

Juni, 2016

Google wint rechtszaak een overwinning voor de nieuwe economie, Google, overwinning, nieuwe economie, android, api, OAMKB, Oracle, google vs oracle