Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Gezellig samen in de VOF

De financieel adviseur krijgt regelmatig te maken met ondernemers die samen een VOF opzetten. Tussen ZZP en MKB bevindt zich de “Vennootschap Onder Firma”, waarin iedere vennoot ook ondernemer is. Dit lijkt interessant vanwege de diverse fiscale voordelen, maar wanneer je niet voldoende rekening houdt met de risico’s en valkuilen kan het voor een flinke kater zorgen. Hier zijn enkele praktische adviezen van de financieel adviseur voor ondernemers in een VOF.

Neem vandaag nog contact op voor het juiste advies! 

Wie is de baas?

Bij een VOF is er geen baas, en tegelijkertijd zijn alle vennoten de baas. Er is geen sprake van een gezagsverhouding, de vennoten staan op gelijke voet. In praktijk kan dat toch anders uitpakken, de financieel adviseur krijgt regelmatig vennoten over de vloer waarbij wel degelijk iemand “onder” en iemand “boven” lijkt te zijn. En dan kan de fiscus stellen dat er sprake is van een dienstbetrekking, wat betekent inhouding van loonheffing en premies.

VOF in de praktijk

We vroegen een financieel adviseur om een praktisch voorbeeld te noemen. De Hoge Raad had een uitspraak gedaan omtrent de VOF status van een rijschool. Was dit echt een VOF met vennoten, of was hier sprake van een dienstbetrekking?

Baas boven baas

Het bleek dat er één vennoot was die niet goed overweg kon met de andere vennoten. Dit werd aangetoond door diverse geluidsopnames voor te leggen die “de baas” had gemaakt tijdens overleg met de “vennoten”. De rechter gaf aan dat de VOF status niet alleen bij oprichting van de onderneming wordt bepaald, maar ook tijdens de uitvoering van de bedrijfsactiviteiten.

Geen VOF maar loondienst

De financieel adviseur kan vele zaken regelen waaronder de personeelsadministratie, maar bij een Vennootschap Onder Firma zijn de vennoten geen personeel. Toch werkte deze rijschool met vaste uurlonen, tijdens vakanties werd het salaris doorbetaald, en er was geen ondernemersrisico bij verliezen op de balans. De vennoten hadden feitelijk geen inspraak omdat één persoon de volledige administratieve taken op zich nam. Dan is de conclusie duidelijk; er is hier sprake van dienstverband met een werkgever en werknemer relatie. Er was nooit rekening gehouden met de loonheffing, waarmee er nog ruim twee ton openstond. Een flinke som aldus de financieel adviseur.

Belastingdienst en de financieel adviseur

Wat er bij de Kamer van Koophandel wordt geregistreerd is niet altijd in overeenstemming met de beslissingen die de Belastingdienst neemt. De financieel adviseur spreekt regelmatig namens ondernemers met de fiscus. Je zult met goede argumenten en aantoonbare feiten moeten komen om onverwachte naheffingen te voorkomen. De fiscus hanteert strenge regels wat betreft dienstverband, dit staat los van de onderlinge overeenkomst of de uitspraken van de vennoten tijdens een rechtszaak. Omdat hier onweerlegbaar sprake was van een gezagsverhouding kon de Belastingdienst niet anders concluderen dan dat er sprake was van een dienstbetrekking met alle bijbehorende fiscale verplichtingen. De financieel adviseur had hiervoor een salarisadministratie op kunnen zetten om de naheffing te voorkomen.

Modelovereenkomsten

Een goede financieel adviseur adviseert gebruik te maken van modelovereenkomsten, en daar ook invulling aan te geven. Dan is er geen enkel risico op een naheffing voor de loonbelasting. Tot 1 juli 2018 zullen er geen naheffingen opgelegd worden wanneer er toch sprake blijkt te zijn van een dienstverband, tenzij het een frauduleuze zaak betreft. 

Meer weten? Neem contact op met de financieel professionals van OAMKB.
 

vof, boekhouder, onderneming, mkb, online administratie, boekhouder, belastingadviseur, financieel adviseur, belastingconsulent