Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Geld maakt geld: hoe je slim kunt lenen

Geld lenen kost geld… ja, dit zinnetje is top of mind. De hypotheek- en bankencrisis van 2008 voelen we nog steeds. In het haast politieke boek ‘Kapitaal in de 21e eeuw’ schrijft Thomas Piketti echter ook dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt met als reden: geld maakt meer geld. 

Wil je als ondernemer groeien en heb je geen eigen geld, dan is de enige manier om te groeien door geld te lenen. Met als voorwaarde daar meer geld van te maken om de lening met rente terug te kunnen betalen. Wil je gaan investeren, neem direct contact met ons op en wij helpen je verder. 

Wanneer is het wel verstandig om geld te lenen? Wat mag geld dan kosten? Want banken geven niet makkelijk financiering aan MKB ondernemers. En geld lenen kost geld. 

Te gretig

Veel ondernemers staan te popelen om te beginnen met hun nieuwe bedrijf en tekenen gretig elke lening die hen wordt aangeboden. Maar wat als de omzetgroei tegenvalt? Ook heel belangrijk: vanaf wanneer moet je terugbetalen? Als dat meteen vanaf dag 1 is, heb je dus een heel stuk minder te investeren dan wanneer je pas na 6 maanden hoeft te beginnen met afbetalen. Mag je tussendoor extra aflossen? Daalt de rente met de stand van de lening (zoals bij een rekening-courant) of is het een annuïteitenlening (afschrijving + rente blijft alle jaren gelijk). Vraag wat het beste voor jou is.

Financieren is meer dan geld lenen

Alle onderdelen binnen het bedrijf hangen met elkaar samen. De marketing, het personeel en interne organisatie, en de financiën moeten met elkaar in evenwicht zijn om de onderneming succesvol te maken en te houden. Door kansen, innovaties, marktveranderingen en bijvoorbeeld interne veranderingen kan er een financierings- en/of een investeringsvraag ontstaan. Geldverstrekkers financieren uiteraard alleen investeringen (die van het geld, meer geld maken), geen onderhoud, of een onvoorziene tegenslag. Daar had je een potje onvoorzien of verzekering voor moeten hebben. Geldverstrekkers financieren ook nooit een investering achteraf. Alleen bij een goede businesscase die onderbouwd kan aantonen dat er een (vrijwel) zekerheid is van terugbetalen met rente: een businesscase die van het investeringsgeld, meer geld gaat maken. 

Daarom gaat financieren veel verder dan geld lenen: integraal naar je organisatie kijken in de context van de marktontwikkelingen. De welbekende SWOT analyse (Strenghts, Weaknesses, Opportunities and Threads) uit de marketing. Alhoewel iedereen dit model kent en het heel makkelijk lijkt, is het een kunst om hem echt goed in te vullen. Doe je het goed, dan levert het ook daadwerkelijk heel veel ideeën en een sterke businesscase op. Vraag Renee Petiet hoe je dat doet. 

Echt goed werken in geld lenen

Echt goed werken, naar de filosofie van Berthold Gunster betekent dat je naar een probleem kijkt en dit als een gegeven zekerheid neemt. Daarmee haal je de angel eruit van wat je vindt dat beter zou zijn geweest. Vervolgens kijk je naar wat deze zekerheid je juist voor kansen kan bieden. 

Het probleem: Geld lenen kost geld  
Zekerheid 1: De geldverstrekker heeft er belang bij dat hij zijn geld uiteindelijk terugkrijgt en vraagt een beloning voor zijn ‘dienst’. 
Zekerheid 2: Een geldverstrekker vertrouwt erop dat jij met zijn geld meer geld gaat maken. 
Kans 1: Benut het belang van de geldverstrekker om zijn geld terug te krijgen.
Kans 2: Benut het vertrouwen van de leningverstrekker in jouw bedrijf/project.
Hoe: Door de geldverstrekker meteen klant en/of ambassadeur te maken. En wanneer het een ervaren ondernemer is, deze te laten meebeslissen in investeringszaken.

Het probleem: Banken die lage rentes hanteren geven bijna geen leningen meer aan MKB ondernemers omdat ze dit te onzeker vinden. 
Zekerheid: Banken hanteren lage rentes, wanneer ze zekerheid krijgen.
Kans: Creëer meer zekerheid en banken lenen geld tegen een lage rente .
Hoe: Banken ervaren zekerheid wanneer je zelf ook risico loopt, want dan laat je de bank zien dat je er zelf ook heel veel vertrouwen in hebt. Je geeft de bank zekerheid wanneer dierbaren van jou mee-investeren. Dat geeft de bank meer zekerheid omdat anderen ook in jou vertrouwen, en zeer waarschijnlijk sociale druk uitoefenen. Iets dat een bank zelf niet kan doen. Hoe meer mensen geld in jouw bedrijf steken, hoe groter de slagingskans van je bedrijf. Bovendien draagt de bank dan niet het hoogste risico en dat geeft weer meer zekerheid.

Crowdfunding

Wanneer heel veel mensen in jouw idee of product geloven, dit al willen kopen van jou, maar jij hebt geen geld om het te fabriceren/op te zetten, (en het idee of product is zo nieuw dat het de bank niet genoeg zekerheid geeft) dan geven je fans jou alvast de omzet. Zo financieren zij hun aankoop alvast voor. Dan heb je EN je financiering EN direct een enthousiast klantenbestand. Psychologisch gezien betrek je mensen ook meer bij jouw zaak wanneer ze in jou investeren, dan andersom. Hebben ze je geld geleend, dan zien ze je heel graag slagen. 

Die vele mensen financieren je investering en zijn daarmee direct klant! Je start met enthousiaste klanten die als ambassadeur voor je optreden en je start direct met naamsbekendheid doordat je de (lokale) pers haalt met je crowdfundingaanvraag

Nadelen crowdfunding

Door de bemiddelingskosten en het vrij hoge risico dat investeerders lopen, is de rente (inclusief bemiddeling) al snel 10%, per jaar. Dat betekent dat wanneer je €10.000,- leent en in 3 jaar aflost, je dus €13.000 terugbetaalt. En als je het in 5 jaar wilt terugbetalen is dat €15.000,-. Dat is erg duur geld. Wanneer je een Return on Investment (ROI) hebt van 15% - 20% (dit is het gemiddelde dat investeerders verwachten van een start-up) dan is dat natuurlijk helemaal geen probleem, al kan het natuurlijk wel voordeliger. 

Een tweede nadeel treedt op wanneer je de hele investering via voorfinanciering financiert: dan kun je de productie maar 1x doen. Dan heb je alle producten gemaakt (die je al verkocht had) en moet je opnieuw investeren voor de volgende productie/ronde. Ook dit kan prima met een volgende crowdfundingcampagne uiteraard. Dit doen de makers van de animatiefilmpjes van Don’t hug me, I’m scared. Dit geeft hen meteen de feedback of mensen opnieuw willen voorfinancieringen. (Het zijn overigens filmpjes met een heel eigen, volwassen humor... ). Maar niet elk bedrijf kijkt uit naar deze onzekerheid in continuïteit. 

Wil je weten over crowdfunding, vraag het ons gerust. 

Alle soorten financiering

Crowdfunding is een van de vele vormen van financiering. Een combinatie van verschillende financieringsvormen is vaak het slimst, omdat je dan precies kunt managen wanneer je je geld krijgt, wanneer je moet beginnen met terugbetalen en hoeveel, welke rente je daarvoor wilt betalen, hoeveel gebruik je maakt van voorfinanciering door klanten, media, looptijd en voorwaarden, en hoeveel je leunt op vrienden en familie. 

Geld lenen kan in vele vormen: 


Binnenkort worden deze pagina’s toegevoegd op de landelijke website. Hierin zullen alle vormen uitgebreid worden toegelicht. Tot die tijd kun je terecht bij het team van OAMKB financiering via info@oamkb.nl of 085-3030794.

Criteria bij geld lenen

Criteria waar je op moet letten: wanneer kan het geld al op je bank staan?; Krijg je alles in een keer, of in delen? Mag je later starten met aflossen? Hoe hoog is de rente, blijft die alle jaren gelijk, hangt die af van het openstaande bedrag, of kan die opeens omhoog gaan? Hoe hoog is de maandelijkse financiële druk (rente + aflossing)?; welk onderpand zet je in? Wanneer je van vrienden/familie leent, wat kunnen de sociale/emotionele gevolgen zijn? Kun je de lening makkelijk oversluiten? Zijn er combinaties mogelijk met de hypotheek of levensverzekering? Zijn er nog bijkomende kosten? 

Als ondernemer ben je klant van een geldverstrekker. Je mag dus op je gemak gaan ‘shoppen’. Mocht je al andere kredieten of leningen hebben, of een BKR registratie, dan neem je deze zaken ook mee in je overweging. 

Slim lenen 

Je kunt op je zolderkamertje beginnen en elke verdiende cent teruginvesteren in je bedrijf, waardoor je heel langzaam, maar wel zonder enige lening je bedrijf opbouwt. Dit is een heel veilige weg, maar of het de verstandigste is in deze tijd waarin de technologische ontwikkelingen elkaar zo snel opvolgen dat je je niet kunt permitteren om achter te lopen, laat ik (retorisch) in het midden. 

Bij succesvol ondernemen hoort investeren. Voor het financieren van je investering zijn er legio mogelijkheden voor handen. Een slimme combinatie van financieren zorgt ervoor dat je investering (sneller) geld oplevert. Het team van OAMKB financiering helpt je er graag bij. Neem contact op met je eigen OAMKB-partner voor meer info! 

Het team van OAMKB financiering bestaat uit:

Geld maakt geld hoe je slim kunt lenen Alex Mehlbaum | Administratiekantoor Heesch 
06 - 53462465 | alex.mehlbaum@oamkb.nl
Geld maakt geld hoe je slim kunt lenen Ben Jenniskens | Administratiekantoor Venray  
06 - 10875376 | ben.jenniskens@oamkb.nl
Geld maakt geld hoe je slim kunt lenen

Cees Beerthuizen | Administratiekantoor Tiel       
06 - 51401859 | cees.beerthuizen@oamkb.nl

Geld maakt geld hoe je slim kunt lenen Marc Maas | Accountantskantoor Vlijmen
06 - 30907656 | marc.maas@oamkb.nl
Geld maakt geld hoe je slim kunt lenen Marco Stam | Administratiekantoor Deventer
06 - 46161856 | marco.stam@oamkb.nl
Geld maakt geld hoe je slim kunt lenen Mendel Chiu | Accountantskantoor Twente
06 - 20964802 | mendel.chiu@oamkb.nl
Geld maakt geld hoe je slim kunt lenen Peter Jacobs | Accountantskantoor Valkenswaard   
06 - 36348286 | peter.jacobs@oamkb.nl
Geld maakt geld hoe je slim kunt lenen Ramon van Winkel | Administratiekantoor Leiden   
06 - 41661757 | ramon.vanwinkel@oamkb.nl
Geld maakt geld hoe je slim kunt lenen Roger Prins | Accountantskantoor Amersfoort   
06 - 53408859 | roger.prins@oamkb.nl
Geld maakt geld hoe je slim kunt lenen Ronald van IJsselmuide | Accountantskantoor Roosendaal   
06 - 46387383 | ronald.vanijsselmuide@oamkb.nl
Geld maakt geld hoe je slim kunt lenen Albert Last | Administratiekantoor Den Bosch 
06 - 52327936 | albert.last@oamkb.nl
Geld maakt geld hoe je slim kunt lenen Frans Seijkens | Administratiekantoor Amsterdam 
06 - 14851973 | frans.seijkens@oamkb.nl
Geld maakt geld hoe je slim kunt lenen Laurens Schoone | Administratiekantoor Etten-Leur    
06 - 41213737 | laurens.schoone@oamkb.nl
Geld maakt geld hoe je slim kunt lenen Maarten van de Voort | Administratiekantoor Venlo  
06 - 10228895 | maarten.vandevoort@oamkb.nl
Geld maakt geld hoe je slim kunt lenen Adrie van Miltenburg | Administratiekantoor Eindhoven 
06 - 12362414 | adrie.vanmiltenburg@oamkb.nl
Geld maakt geld hoe je slim kunt lenen Daniel Spaans | Administratiekantoor Den Haag 
06 - 46367866 | daniel.spaans@oamkb.nl

Mei, 2016

Geld maakt geld hoe je slim kunt lenen, ondernemer, onderneming, groeien, investeren, hypotheek, financiering, crowdfunding, lenen, OAMKB, fiscalist, belastingadviseur, bedrijfsadviseur