Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Geld lenen kost geld... en een leningsovereenkomst

Het kan iedereen overkomen, je hebt even te weinig geld op de bank. Ook wanneer je het geluk hebt dat familie of kennissen je een lening willen verstrekken is dit een zakelijke transactie. Zorg er dan wel voor dat je vooraf navraag doet bij de financieel professional, zodat de lening niet een blok aan je been wordt.

Ook voor advies over financieringen kun je terecht bij de financieel professional van OAMKB, neem direct contact op voor meer informatie.

Wat moet je vastleggen in een leningsovereenkomst?

De financieel professional zal je advies geven over de beste manier om een leningsovereenkomst op stellen, hier zijn alvast de voornaamste punten die zeker in de overeenkomst terug moeten komen:

Naast duidelijkheid voor de partijen die betrokken zijn bij de lening, biedt het ook duidelijkheid aan externe belanghebbenden zoals de bank en de fiscus. De financieel professional kan de documenten op de juiste wijze invullen, en relevante informatie delen waar nodig.

Geld lenen kost geld... En een leningsovereenkomst

Niet alleen noteren, ook naar de notaris

Het is verstandig om de overeenkomst te registreren via de notaris. Dan kan er later nooit een meningsverschil zijn over de voorwaarden van de lening. Het was tot 2013 mogelijk om deze registratie via de Belastingdienst te laten verlopen, dit is geen optie meer. De financieel professional kan je ook op het vlak van financieringen advies geven.

Het belang van een leningsovereenkomst

Mocht er geen overeenkomst worden opgesteld door de financieel professional kunnen erfgenamen bij een overlijden bij de leningverstrekker aankloppen om de volledige som per direct op te eisen. Hoewel je deze situatie niet verwacht, is het een reële mogelijkheid die je vooraf eenvoudig kunt voorkomen. Er zijn online veel voorbeelden van leningsovereenkomsten, maar toch zal elke keer maatwerk moeten worden gemaakt.

Geld lenen kost geld... en een leningsovereenkomst.

Voorwaarden van de Belastingdienst

Om ervoor te zorgen dat de leningsovereenkomst geaccepteerd wordt door de fiscus, zullen de voorwaarden realistisch moeten zijn. Er zijn bijvoorbeeld regels voor een familielening over het deel van de lening dat niet direct opeisbaar is. Let daarnaast op het risico dat bij een lening van toepassing is. Dit risico wordt gebaseerd op de staat waarin de onderneming verkeert, de vermogenspositie die de ondernemer bezit, en welke zekerheden in de lening zijn opgenomen. De financieel professional helpt je om dit soort zaken op de juiste wijze in de overeenkomst op te nemen.

Hoe is de aflossing geregeld?

In de wet staat er niets over de aflossing. Toch zul je rekening moeten houden met een aflossing die marktconform is. Dit kan de financieel professional eenvoudig regelen door een vaste looptijd te benoemen met een standaard schema voor aflossing. Daarmee is de lening inhoudelijk niet veel anders dan een reguliere kredietverstrekking.

Wat kan er gebeuren?

Het risico is niet altijd gelijk, wanneer het een acceptabel risico betreft mag je een rentepercentage stellen die overeenkomt  met een banklening. Zolang de rente die je vraagt niet meer afwijkt dan 25% van een standaard zakelijke rente zal de fiscus er doorgaans geen probleem van maken. Een familielening zonder rente kan gezien worden als een schenking, let daar dus mee op!

Wat vindt de fiscus van leningen?

Houd er rekening mee dat de Belastingdienst een oogje in het zeil houdt wanneer het woningen betreft. De lening moet marktconform zijn, je moet zeker niet de schijn wekken dat het lijkt op een schenking. Wanneer er een afwaardering plaatsvindt, bijvoorbeeld in het geval van een oninbare vordering, zal deze niet aftrekbaar zijn. In het geval van een discussie met de fiscus ligt de bewijslast gelukkig wel bij de inspecteur, die moet bewijzen dat de lening niet van zakelijke aard is.

Jouw financieel professional kan je ook bijstaan in het geval van discussies met de Belastingdienst. Voorkom problemen en informeer tijdig bij jouw adviseur.

December 2017

Geld lenen kost geld, leningsovereenkomst, financieel professional, administratie, boekhouder, crowdfunding, belastingadviseur, fiscalist, belastingconsulent