Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Geen logo's op sigarettenpakjes Australi

Geen logo's op sigarettenpakjes Australië(Novum/AP) - CANBERRA - Op pakjes sigaretten die in Australië worden verkocht mogen vanaf december geen logo's of merken van de fabrikant meer te zien zijn. De hoogste Australische rechtbank bepaalde woensdag dat het strenge anti-rookbeleid van de regering niet indruist tegen de grondwet. De tabaksindustrie is fel tegen de nieuwe regels, omdat die slecht zijn voor hun merkwaarde en bovendien inbreuk zouden maken op hun intellectueel eigendom.

(Novum/AP) - CANBERRA - Op pakjes sigaretten die in Australië worden verkocht mogen vanaf december geen logo's of merken van de fabrikant meer te zien zijn. De hoogste Australische rechtbank bepaalde woensdag dat het strenge anti-rookbeleid van de regering niet indruist tegen de grondwet. De tabaksindustrie is fel tegen de nieuwe regels, omdat die slecht zijn voor hun merkwaarde en bovendien inbreuk zouden maken op hun intellectueel eigendom.
Geen logo's op sigarettenpakjes Australië

Sigaretten worden vanaf december alleen nog verkocht in olijfkleurige pakjes met daarop afbeeldingen van zieke kinderen, mensen die blind zijn geworden en mensen die lijden aan kanker. De regering hoopt hiermee roken zo onaantrekkelijk mogelijk te maken.

"Dit is een overwinning voor alle gezinnen die iemand hebben verloren als gevolg van een tabaksgerelateerde ziekte", aldus het ministerie van volksgezondheid in een verklaring. "Als een roker een pakje sigaretten pakt, dan is dat niet langer een mobiel reclamebord."

De sigarettenfabrikanten menen dat de regering onevenredig profiteert van de nieuwe wetgeving, omdat de sigarettenpakjes gebruikt worden om de boodschap van de regering uit te dragen, terwijl de tabaksfabrikanten daar niets voor terug zien. Tabaksfabrikant Philip Morris verklaarde dat de juridische mogelijkheden nog niet uitgeput zijn en toonde zich strijdbaar. British American Tobacco zei teleurgesteld te zijn en te vrezen voor namaaksigaretten als de pakjes eenvorming worden. Imperial Tobacco sloot zich hierbij aan. Het ministerie van volksgezondheid wuifde deze vrees weg. Volgens minister Tanya Plibersek zijn er voldoende maatregelen om namaak te voorkomen.

Drie landen waar tabak wordt geproduceerd - Oekraïne, Honduras en de Dominicaanse Republiek - hebben een verzoek tot overleg ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) naar aanleiding van de wet. Een verzoek tot overleg is over het algemeen de eerste stap bij het oplossen van een handelsdispuut.

Uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Maastricht is overigens gebleken dat waarschuwingen en afschrikwekkende foto's op sigarettenpakjes niet effectief zijn. Mensen gaan door de waarschuwingen niet minder roken en deze kunnen zelfs een averechts hebben, aldus de onderzoekers Gjalt-Jorn Peters, Rob Ruiter en Gerjo Kok in een artikel van juli in Health Psychology Review. Zij menen dat het beter is te stoppen met deze vorm van voorlichting.

Bron: Nieuws.nl

Tags: ongezond, roken, afbeelding