Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Tesla, fiets, motor, boot, scooter of 2ehands auto van de zaak. Voordelig de weg of het water op met OAMKB!
Download ons eBook

Fiscale faciliteiten voor ondernemers

Wie in een jaar meer dan 1.225 uur zijn eigen bedrijf werkt, kan bij de inkomstenbelasting gebruik maken van verscheidene fiscale faciliteiten. Voorwaarde is dat je meer dan de helft van je werktijd binnen het eigen bedrijf hebt gewerkt. De voorwaarden tellen overigens voor MKB-winstvrijstelling sinds 2010 niet meer mee. Fiscale faciliteiten waar je als ondernemer mee te maken krijgt:

  • de zelfstandigenaftrek
  • de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk
  • de meewerkaftrek
  • de fiscale oudedagsreserve

 


Uitzonderingen op de voorwaarden
Starters (nog geen vijf jaar ondernemer) hoeven niet te voldoen aan de eis dat je minstens de helft van je werktijd binnen het eigen bedrijf hebt gewerkt. ndernemers mogen de 16 weken van het zwangerschaps- en bevallingsverlof daarnaast rekenen als normaal gewerkte uren bij het calculeren van de gewerkte uren in een jaar.

Starters met een arbeidsongeschiktheiduitkering mogen ten slotte rekenen op een aftrek tot € 12.000,- als ze minstens 800 uur in hun zaak werken en niet aan een totaal aantal uren van 1.225 komen.

Uren berekenen
Je omzet of winst kan ongeveer aangeven of je de 1.225 uren hebt behaald. Is dat niet het geval, dan is het verstandig om een urenregistratie te hebben bijgehouden. Doe dit accuraat, en laat het overeenkomen met de rest van je administratie, zoals je kilometeradministratie. Mocht je halverwege het jaar tot de conclusie komen dat je de 1.225 uren waarschijnlijk niet gaat halen, dan kan je altijd nog enkele werkzaamheden zelf uit gaan voeren in plaats van deze uit te besteden. Zo kan je toch nog aan het vereiste aantal uren komen, om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek (max. € 9.427,-) of de fiscale oudedagsreserve (max. € 11.811,-). Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaakwerk of reclamewerkzaamheden.Meest recent Terug in de tijd

Vaker goede info en leuke ondernemersberichten?

Onze app
Blijf op de hoogte! Download hier onze appDe laatste nieuwtjes voor ondernemers, maak afspraken en meer!
Onze app
X