Fiscaal onbelast potje gebruiken voor uw BV | onlineaccountantsmkb.nl
Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Voordelig de weg of het water op met OAMKB!
Download ons eBook

Fiscaal onbelast potje gebruiken voor uw BV

Als een bedrijfsmiddel wordt verkocht, wordt vaak winst gemaakt. U wilt deze winst graag gebruiken om een nieuw bedrijfsmiddel te kopen. Tussentijds afrekenen zou lastig zijn. Daarom is het goed dat er de ‘HIR’ is. Hoe zit dat?
Wat kunt u met de ‘HIR’? De HIR (herinvesteringsreserve) is een belangrijke fiscale faciliteit. Als u een bedrijfsmiddel verkoopt, maakt u vaak winst. U wilt deze winst vervolgens graag gebruiken om een nieuw bedrijfsmiddel te kopen. Tussentijds afrekenen zou lastig zijn. Dus is het goed dat er de HIR is. Die maakt het mogelijk om de bij verkoop van een bedrijfsmiddel behaalde winst (onbelast!) in een potje te stoppen.

Maar niet voor eeuwig! Binnen drie jaar na het jaar waarin de verkoop van het bedrijfsmiddel heeft plaatsgevonden, moet namelijk een nieuw (vervangend) bedrijfsmiddel worden aangeschaft. Anders is de verkoopwinst gewoon belast. Bij de nieuwe of vervangende aankoop moet u vervolgens eerst het potje leegschudden en de eerder behaalde verkoopwinst afboeken op de koopsom van het nieuwe, vervangende bedrijfsmiddel. Let op. De HIR werkt alleen voor bedrijfsmiddelen en niet voor spulletjes die tot uw voorraad horen. Daar is winst altijd belast. Het onderscheid tussen ‘bedrijfsmiddel’ en ‘voorraad’ is niet altijd even helder, want ‘voorraad’ kan ‘bedrijfsmiddel’ worden en omgekeerd!

Lekker fiscaal verlengen?
Waar moet u mee bezig zijn? U moet dus binnen drie jaar na het jaar waarin het bedrijfsmiddel werd verkocht, iets nieuws hebben aangeschaft. Die termijn kan door de fiscus verlengd worden. Niet zomaar, want er moet ‘een begin van uitvoering’ zijn bij de aanschaf van een vervangend bedrijfsmiddel. U moet er dus mee bezig zijn! En verder moet de aanschaf van het nieuwe bedrijfsmiddel door bijzondere omstandigheden zijn vertraagd. Maar dat laatste is een ruim begrip.
 
Lees verder op ondernemingsdatabank.indicator.nl 


Meest recent Terug in de tijd

Vaker goede info en leuke ondernemersberichten?

Onze app
Blijf op de hoogte! Download hier onze appDe laatste nieuwtjes voor ondernemers, maak afspraken en meer!
Onze app
X