Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Eindejaarstips 2018 voor de DGA

Nu het einde van 2018 dichterbij komt, willen we graag een aantal fiscale eindejaarstips 2018 geven waar DGA’s hun voordeel mee kunnen doen. 

Wil je precies weten van welke voordelen je in 2018 nog gebruik kunt maken als DGA? Neem dan snel contact op met OAMKB en zit er warm bij met de kerst! 
 

Tip 1: Belastingkorting bij AB-verlies

Wanneer je in 2018 geen aanmerkelijk belang meer hebt, maar wel een onverrekend verlies, dan is het mogelijk dit verlies op eigen verzoek om te laten zetten in een belastingkorting. Deze korting bedraagt 25% van het verlies dat niet verrekend is uit aanmerkelijk belang. Met deze belastingkorting wordt de belasting in box 1 lager. Daarna kan een overgebleven deel dat niet verrekend is tot een periode van 9 jaar na het ontstaan van dit verlies alsnog verrekend worden in box 1 van de belastingaangifte. Bij een omzetting naar een belastingkorting moet je hiervoor schriftelijk een verzoek indienen bij de Belastingdienst.

Tip 2: Schuldverwerking

Wanneer je geld leent van de BV moet je goed opletten dat de schuld op de juiste wijze verwerkt wordt in zowel de persoonlijke aangifte als die van de BV. Het bedrag van de lening moet als schuld in box 3 van de aangifte inkomstenbelasting komen te staan. Dit heeft als gevolg dat het belastbaar inkomen in box 3 lager uitvalt. De rente die wordt betaald aan de BV kan niet in aftrek worden gebracht. De BV zal de rente als winst opnemen in de aangifte vennootschapsbelasting. Met een zakelijke leenovereenkomst tussen de BV en jezelf zal de fiscus geen vragen stellen over de zakelijkheid van de afspraken.

Tip 3: Salaris controleren

Controleer of het juiste salaris als DGA wordt opgegeven. Het salaris is het hoogste van deze bedragen:

Het is mogelijk om een lager salaris uitgekeerd te krijgen mits dit aannemelijk gemaakt kan worden.

Tip 4: Bonus

Het is mogelijk om aan het einde van het jaar een aanvullende beloning toe te kennen in de vorm van een onbelaste bonus. Deze valt in de vrije ruimte. Via de BV is het toegestaan om onbelast vergoedingen te ontvangen als DGA zolang het totaalbedrag minder is dan 1,2% van het loon. Wanneer dit bedrag boven deze grens voor vergoedingen valt, zal er over het extra bedrag 80% belasting geheven worden. Er zijn geen voorwaarden gesteld aan de bestedingen binnen deze vrije ruimte. Een bonus pakt fiscaal beter uit dan de dividenduitkering die belast wordt op basis van het tarief voor inkomstenbelasting wat op 25% ligt in box 2.

Tip 5: Uitkeringstoets

Wanneer je een dividenduitkering ontvangt van de BV moet je een uitkeringstoets laten uitvoeren. Het bestuur zal in dit geval toetsen of de BV na het uitkeren van het dividend kan blijven voldoen aan de financiële verplichtingen. Wanneer dit niet het geval blijkt te zijn is er sprake van een bestuurdersaansprakelijkheid wat zal leiden tot het terugbetalen van de dividenduitkering die reeds ontvangen is.

Meer informatie over voordelen voor de DGA? Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. 
 

eindejaarstips 2018, eindejaarstips DGA, eindejaarstips 2018 DGA, tips DGA