Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Een personeelsdossier bijhouden is geen breuk van vertrouwen

Wanneer de handtekening onder het contract gezet wordt en je het nieuwe personeelslid de hand schudt, staat vertrouwen voorop. De werkgever vertrouwt erop dat de werknemer netjes en zonder problemen de afgesproken werkzaamheden zal uitvoeren. En als de samenwerking toch niet lekker blijkt te lopen gaan jullie op vriendschappelijke wijze uit elkaar. Maar een werknemer is geen vriend, en soms gaat het wel degelijk mis. Met een compleet personeelsdossier kun je als werkgever veel problemen voorkomen.

Voor het opzetten van een optimale personeelsadministratie kun je terecht bij de financieel professionals van OAMKB. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Geen personeelsdossier, geen probleem

Hoewel ieder bedrijf een personeelsdossier voor alle werknemers bij hoort te houden, blijkt dat slechts in een derde van de ondernemingen het geval te zijn. Een personeelsdossier is voor veel werkgevers ‘not done’, je moet immers op elkaar kunnen vertrouwen. Een personeelsdossier aanleggen waarin het gaan en staan van iedere werknemer tot in detail wordt vastgelegd hoort daar niet bij.

Werken op basis van vertrouwen

Er zijn verschillende manieren om een organisatie in te richten, daarbij wordt steeds vaker een beroep gedaan op persoonlijke verantwoordelijkheid. Kleinere teams werken binnen een organisatie nauw samen en ieder individu neemt persoonlijke verantwoordelijkheid. Wanneer er iets misloopt wordt dat snel geconstateerd en er wordt direct naar gehandeld. Met name in het Nederlandse bedrijfsleven blijkt een horizontaal ingerichte onderneming de voorkeur te genieten. Er is geen sprake van ‘baas boven baas’, alle personeelsleden werken samen aan de toekomst van het bedrijf.

Een personeelsdossier kan het vertrouwen versterken

Politieagentje spelen is niet waar je als werkgever mee bezig wilt zijn, toch kan het bijhouden van een personeelsdossier ook een positieve uitwerking hebben. Wanneer je standaard voor iedere werknemer van begin af aan een personeelsdossier bijhoudt, kun je later bij eventuele onenigheden de relevante informatie erbij nemen. Zo voorkom je discussies en meningsverschillen, de feiten staan immers duidelijk en helder vastgelegd. Daarbij is het uiteraard van belang dat de invulling van het personeelsdossier op de juiste wijze wordt uitgevoerd, met volledige data die objectief wordt genoteerd. Er staan geen verwijten in het dossier, alleen aantoonbare feiten die losstaan van privé zaken. Door het totaalbeeld wat je opbouwt kun je zaken in perspectief plaatsen, en vaak ook al mogelijke problemen voorzien. Zo kun je als werkgever proactief handelen.

Werknemer beter beschermd dan werkgever

In Nederland wordt het personeel over het algemeen genomen goed beschermd door de wet. Je kunt als werkgever niet zomaar iemand ontslaan. Amerikaanse toestanden zoals we die kennen uit films komen hier niet voor. Dat kan voor de werkgever ook risico’s met zich meebrengen, bijvoorbeeld wanneer een werknemer problemen veroorzaakt die de stabiliteit van de organisatie in gevaar brengen. Bij een ontslag zul je een personeelsdossier moeten voorleggen aan de rechter, zonder volledige informatie kan een ontslag afgewezen worden. Overigens kan een personeelsdossier ook in het belang zijn van het personeel, en de verstandhouding tussen werkgever en werkgever versterken.

Zorg dat jouw personeelsbeleid op de juiste wijze is ingericht en informeer naar de mogelijkheden. Vraag de financieel professional van OAMKB om meer informatie

personeelsdossier, personeelslid