Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Massaal digitaal procederen, en met succes!

Als ondernemer kun je nu digitaal procederen en ook massaal, met goed succes.

Het rechtssysteem gaat steeds meer digitaal

Dat we in een kantelperiode zitten naar een nieuwe digitale deeleconomie, is al langer duidelijk. Volgens het artikel van Business Insider duurt dat nog tot 2050. Daarom hebben we in een reeks van 7 blogs laten zien wat er NU al gaande is, om te laten zien dat we niet verwachten dat dit nog 34 jaar gaat duren. In deze blog de laatste uit de reeks 2050 is happening now: als ondernemer kun je nu digitaal procederen en ook massaal, met goed succes.

Digitaal procederen

Digitaal procederen kan al op Mijn Rechtbank, door in te loggen met je DigiD. Ook binnen de rechtbank gaat het er tegenwoordig veel zakelijker aan toe. Er mogen niet te lange wachtlijsten zijn, rechters moeten hun targets voor het aantal zaken behalen. Oudere rechters mopperen over de plotselinge noodzaak van ‘managers’ die de rechters managen, terwijl zij geen juridische achtergrond hebben.

De eKantonrechter

De eKantonrechter bestaat er voor snelle digitale uitspraken m.b.t geschillen bij wonen, werken en winkelen. Wel zo snel en service gericht. Ook kan dit in veel gevallen prima zonder (dure) advocaat.

Rechter houdt digitaal toezicht

Digitaal toezicht houden gebeurt al. Deze pilot is in maart dit jaar gestart bij de rechtbanken Oost-Brabant, Overijssel en Gelderland. De kantonrechter houdt dan toezicht, met behulp van een digitaal systeem, op het werk van de professionele bewindvoerder.

Het recht om vergeten te worden

Vergeetrecht is iets dat door de snelle vindbaarheid van gegevens en informatie natuurlijk ineens prangend werd. Stel dat je een vergrijp in een ‘aparte’ periode van je leven hebt gepleegd. Moet je daar je hele leven lang mee geassocieerd kunnen worden? Wanneer je iemand aanneemt in je bedrijf, is het eerste wat je doet, toch even Googelen of er niks raars naar boven komt. Door het Europese Hof is het sommeren van het zoekmachine bedrijf om je gegevens te verwijderen toegestaan wanneer deze gegevens onjuist, onvolledig of verouderd zijn. 

Oplichters kunnen ook digitaal opschalen

Een van de mooiste voordelen van de digitale economie is dat je snel en makkelijk kunt opschalen, waardoor de kosten per klant klein zijn, maar de opbrengen explosief groeien door de opschaling. Dit werkt uiteraard ook andersom: wanneer de schade heel klein is bij een consument zal deze niet snel naar de rechter stappen. Wanneer deze truc eenvoudig opgeschaald wordt, levert het de ‘witte boorden crimineel’ of groot bedrijf dat ‘een foutje’ maakt, al snel veel geld op. Om hier een eind aan te maken, komen er steeds meer initiatieven van advocatenkantoren en stichtingen om massaclaims te organiseren.

Massaclaims

Op dit moment lopen er diverse massaclaims, zoals bijvoorbeeld tegen de NS vanwege de overvolle treinen; tegen Nuon voor het verkopen van de duurdere groene stroom, terwijl deze toch grijs bleek te zijn (en te blijven!). Wellicht is je nog bekend de claim tegen de Staatsloterij die Staatslot kopers misleid heeft. Advocatenkantoor Aliter Melius bereidt momenteel een massaclaim tegen de DUO voor, mbt het dreigen van deurwaarders bij het afbetalen van de studieschuld. Ook is een massaclaim in de maak tegen de Belastingdienst voor de te hoge berekening van de WOZ waarde van tankstations.

Massaal digitaal procederen, en met succes!

Renteswap verkocht aan het MKB

In 2008 zijn er door banken renteswaps verkocht aan MKB ondernemers die nooit verkocht hadden mogen worden, berichtte Zembla een jaar geleden.

Een Renteswap is een derivaat, een afgeleid financieel product, dat je helpt het risico van een variabele rente af te dekken op bijvoorbeeld je financiering voor een investering. In 2008 was het niet eenvoudig om een lange lening tegen een vaste lage rente te nemen. Dan moest je een kort-lopende lening nemen (3-5 jaar) tegen een variabele rente. Dan kan het dus goed dat de rente gaat stijgen. Daarvoor kun je een renteswap nemen. Je ruilt de variabele rente tegen een vaste rente met de bank. Netto betaal je dan de vaste rente plus een opslag aan de bank. Van de bank krijg je de variabele rente terug. Dit is heel voordelig als de rente stijgt. Wanneer deze echter daalt, krijg je veel minder variabele rente terug. En dan moet je zelfs bijstorten!

Eind vorig jaar is de renteswap van ABN Amro door de rechtbank Amsterdam nietig verklaard op grond van dwaling.

15 maart 2016 berichtte het Financieel Dagblad hierover. Rabobank: “renteswap kost ABN Amro 0,5 miljard”, waardoor de Rabobank het koersdoel van ABN met een halve euro verlaagd heeft naar €22 euro. Dit is opmerkelijk omdat de Rabobank zelf nog veel meer renteswaps aan het mkb verkocht heeft.

Mocht je dus ook een renteswap hebben afgenomen bij een bank, dan kun je je aanmelden bij renteswapschadeclaim.nl. Wellicht dat door deze massaclaims toch nog iets van de pijn door de bankencrisis bij mkb ondernemers verlicht kan worden.

Hoe succesvol zijn massaclaims?

De meeste massaclaims, zo ook degene die in dit bericht vermeld staan, lopen meerdere jaren. De meeste massaclaims winnen wel, omdat er voldoende bewijs is door het grote aantal deelnemers. De massaclaims in dit bericht lopen dus voorlopig nog. Wil je graag weten wat er uit komt, dan word je tegen die tijd door de media vast gretig op de hoogte gesteld, en anders door ons wel. Zo was de massaclaim tegen de Staatloterij in het nieuws. Bijna 200.000 mensen, eisen het geld terug van hun loten. De Hoge Raad oordeelde inderdaad dat de Staatsloterij haar klanten misleidde. De Stichting Loterijverlies is echter vervolgens direct weer in het nieuws omdat de 'kas leeg' is, maar de oprichter wel net een nieuw huis heeft met een paar heel snelle auto's. 

Wat levert een massaclaim je op?

Stichting Koersplan de Weg Kwijt heeft tussen 2005 en 2013 een proces gevoerd tegen Aegon over de Koersplan polis van Spaarbeleg (dochter van Aegon). Koersplan was een beleggingsverzekering met ingebouwde overlijdensrisicoverzekering dat een woekerpolis bleek te zijn met veel te lagen opbrengsten en veel te hoge kosten. Naar schatting zijn er 680.000 van verkocht. De Hoge Raad heeft in 2013 in het voordeel van de stichting beslist. De stichting heeft ruim 30 miljoen euro aan schadevergoeding gewonnen voor ruim 30.000 klanten van Aegon.

De meeste massaclaims leveren per persoon niet veel geld op, maar de schade kan wel helemaal vergoed worden wanneer bijvoorbeeld het contract nietig verklaard wordt.

Wat heeft OAMKB hiermee te maken?

OAMKB is een typisch nieuwe economiebedrijf: digitaal, duurzaam, innovatief, onderdeel van de deeleconomie. We hebben als hoofddoel: MKB ondernemers succesvoller maken. Je vindt bij ons alle ondersteuningsdiensten voor het ondernemerschap, dus ook de juridische kant is vertegenwoordigd. We hebben fiscalisten, bewindvoerders, belastingadviseurs en belastingconsulenten in huis. Hier vind je al onze financiele partners.

De visie van OAMKB fiscaal

Onze visie is dat elke hardwerkende ondernemer goede fiscale begeleiding verdient, zodat hij niet teveel belasting betaalt of onnodig wordt blootgesteld aan fiscale risico’s. Daarnaast staan wij regelmatig ondernemers bij in discussies met de Belastingdienst over vaak complexe fiscale zaken. Ondernemers hebben recht op een eerlijke behandeling en hoeven niet zomaar alles te slikken van de fiscus. De fiscalisten van OAMKB fiscaal kunnen je hierbij helpen. 

Wat doet een fiscalist?

Een fiscalist is iemand die adviseert en ondersteunt op het gebied van fiscale zaken. Dit is een zeer breed spectrum, aangezien we in Nederland een groot aantal belastingsoorten kennen. Fiscalisten hebben over het algemeen een universitaire fiscale opleiding gevolgd.

Wie zijn onze fiscalisten en belastingadviseurs?

Van de teamleden van OAMKB fiscaal zijn mr Roger Prins RB, mr Arend Pasma RB en mr Frans van der Huizen fiscaal jurist. Dit betekent dat zij universitair zijn afgestudeerd in de richting fiscaal recht en zich fiscalist mogen noemen. De titel fiscaal jurist is beschermd. Alleen mensen met deze universitaire opleiding mogen zich fiscaal jurist noemen. Jolanda Spruijt RB is belastingadviseur, net als Roger en Arend aangesloten bij het Register Belastingadviseurs. Dit betekent dat we hoge kwaliteit van onze dienstverlening kunnen garanderen. 

Belastingvoordelen voor MKB ondernemers

De MKB ondernemers vormen de motor van de Nederlandse economie. Vandaar dat de overheid het ondernemerschap stimuleert met allerlei fiscale voordelen en subsidieregelingen. Dat is natuurlijk prettig, maar inmiddels heeft dit geleid tot een enorme berg aan regelgeving en daardoor zien de meeste ondernemers door de bomen het bos niet meer. Een goede fiscaal adviseur zorgt ervoor dat je de mogelijkheden die er zijn, optimaal kunt benutten.

OAMKB bewindvoering

We hebben tevens een heel ervaren bewindvoerder in huis: Rein van Pelt. De bewindvoerder of curator is door de rechter aangewezen om het vermogen te beheren van iemand, of een rechtspersoon die onder curatele staat, of onder beschermingsbewind is geplaatst. Hij staat aan de kant van de persoon onder curatele.

Nieuwsgierig geworden naar ons administratiekantoor? Contacteer ons dan gerust op info@oamkb.nl. Ook voor vragen over onze dienstverlening kun je hier stellen. Heb je hulp nodig op het gebied van belastingen of bewindvoering (of over financiering, personeel, salarisadministratie of marketing) dan kun je dit eenvoudig via je eigen OAMKB partner regelen. Ben je nog niet aangesloten bij OAMKB dan kun je kijken wie er bij jou in de buurt zit en direct contact opnemen. Wil je dat wij jou bellen, vul dan het contactformulier in.

Ben je ook MKB ondernemer in de nieuwe economie?

Dan helpen we je heel graag verder ontwikkelen. We hebben alle ambitie en expertise in huis om je verder te helpen. Neem contact op om eens te sparren, om kennis te maken en om eens te snuffelen hoe wij dat in de administratie en accountancy voor elkaar krijgen. Je bent van harte uitgenodigd!

info@oamkb.nl. 085 - 30 30 794

april 2016

Massaal digitaal procederen, en met succes! deeleconomie, digitale economie, Digitaal procederen, produceren, ondernemerschap, onderneming, online administratie, OAMKB