Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

De VAR is afgeschaft: bij twijfel, schakel een fiscalist in

Onrust in ondernemersland: de VAR is afgeschaft. Zowel de VAR-wuo als de VAR-dga zijn voltooid verleden tijd. Voorheen hoefde je geen loonbelasting of premies af te dragen voor ZZP-ers die een klus kwamen uitvoeren of anderszins werkzaamheden kwamen verrichten. Met het afschaffen van deze regeling zijn ondernemers terughoudend geworden zelfstandige werknemers in te schakelen voor klussen. Maar is die angst gegrond of hoef je je daar geen zorgen over te maken? Schakel voor fiscaal advies een fiscalist in zodat je niet hoeft te twijfelen, neem direct contact op met OAMKB.

Hoe was de situatie voorheen?

Je hoeft geen fiscalist te zijn om de oude situatie te begrijpen. Wanneer je voorheen een zelfstandige werknemer inhuurde, zoals een klusjesman voor een karwei of een artiest voor een evenement, was dat een eenvoudige transactie. Factuur uitschrijven, betalen en klaar. Er was geen sprake van af te dragen loonbelasting of premies. Sinds 1 mei 2016 is dit systeem afgeschaft waarmee het voor veel ondernemers en ZZP-ers moeilijker is geworden te bepalen of werknemers zelfstandig zijn, of als personeel worden aangemerkt.

Hoe werkt het nu?

Wanneer je een opdracht uitschrijft aan een zelfstandig ondernemer die een duidelijk afgebakende opdracht uitvoert, zoals een interieurverzorger die af en toe komt stofzuigen, dan blijft de situatie hetzelfde. Het wordt iets ingewikkelder wanneer een klusjesman zonder eigen bedrijf regelmatig de bureaustoelen komt repareren. Dan kun je gebruik maken van een voorbeeldovereenkomst. De fiscalist kan je helpen met het opstellen van een passende overeenkomst. Op www.belastingdienst.nl staan ook voorbeelden.

Overgangsregeling

In principe hoef je je vooralsnog geen zorgen te maken, de overheid zal vanaf nu weliswaar controleren of de nieuwe wet wordt nageleefd, maar tot 1 mei 2017 zullen er geen sancties uitgevoerd worden. Dat is geen harde belofte maar wel een duidelijke toezegging. Het is overigens wel mogelijk dat je een waarschuwing zult krijgen. Fiscaal advies inwinnen bij een fiscalist is overigens geen slechte zaak, het is beter te voorkomen dan te genezen. Let op. Indien de Belastingdienst van mening is dat er sprake is van een dienstbetrekking zal er nog wel over de achterliggende periode naheffing plaatsvinden.

Voorbeelden van modelovereenkomsten die de fiscalist voor je kan opstellen:

Geen werkgeversgezag 

Er kan een modelovereenkomst opgesteld worden waar er geen sprake kan zijn van werkgeversgezag. De eenvoudigste optie is het regelen van vrije vervangbaarheid van de interim professional. De aannemer behoudt autonomie, de opdrachtgever kan buiten de overeenkomst om geen eisen stellen. De fiscalisten bij OAMKB stellen graag een modelovereenkomst voor je op.

Aanneming van werk

Dit is nog een modelovereenkomst waarbij je, na financieel advies van jouw fiscalist, afspraken met de klusser of artiest kunt maken over de aard van de werkzaamheden. Het moet altijd duidelijk zijn dat er geen arbeidsovereenkomst is.

Modelovereenkomst op maat

Het is mogelijk dat bestaande modelovereenkomsten niet aansluiten bij uw doelstellingen of werkzaamheden. Vraag dan de fiscalist om een modelovereenkomst op maat op te stellen die geaccepteerd wordt door de Belastingdienst zodat problemen later worden voorkomen.

Het kan zijn dat het niet direct duidelijk is of je loonheffingen moet inhouden of premies moet betalen. De fiscalisten van OAMKB kunnen je bijstaan met fiscaal advies en het opstellen van modelovereenkomsten zodat je volgend jaar geen tik op vingers krijgt van de Belastingdienst of onverwachte naheffingen krijgt. Neem nu contact op met OAMKB en onze fiscalisten helpen je graag verder!

Juni, 2016

De VAR is afgeschaft: bij twijfel, schakel een fiscalist in, VAR, VAR afgeschaft, VAR-wuo, VAR-dga, loonbelasting, ZZP-ers