Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

De btw regels voor grensoverschrijdende diensten zijn veranderd per 1 januari 2010.

Let op bij een factuur met buitenlandse btw nu nieuwe btw-regels gelden. Twijfel je over de toepassing en komt een type factuur veel voor, doe dan navraag bij je adviseur.

Diensten
Veranderingen zijn er alleen voor diensten van of aan buitenlandse klanten en leveranciers. De regels voor het leveren van goederen blijven onveranderd. De wijziging geldt alleen voor diensten die je ná 31 december 2009 hebt verricht (de factuurdatum is dus niet beslissend).

 

Verlegging
Nieuw is dat bij het verrichten van diensten de btw ‘verlegd’ wordt naar de klant. De klant moet zelf de btw voldoen via zijn eigen btw-aangifte en kan die btw meteen in zijn eigen btw-aangifte in aftrek brengen. Het is dus een nul-operatie. Uiteraard geldt dit alleen als er btw moet worden berekend over de dienst én als de klant een btw-ondernemer is.

Vuistregels
Het verleggen van btw moet op de factuur worden vermeld. Als je van een buitenlandse ondernemer een factuur ontvangt met buitenlandse btw, controleer die factuur dan goed. Is er sprake van een uitzondering op de hoofdregel (btw verleggen naar klant)? Een factuur met buitenlandse btw is doorgaans alleen mogelijk als je daar ter plaatse geweest bent, bijvoorbeeld op een beurs of in een restaurant met een leverancier. Ben je er niet geweest, dan klopt er dus waarschijnlijk iets niet.

Aannemers en onroerende zaken
Het nagaan  van facturen van aannemers is makkelijk, want voor werken aan een gebouw geldt steeds de btw van het land waarin het gebouw staat. Schakel je dus een Nederlandse aannemer in voor bijvoorbeeld een stal of loods die je over de grens in Duitsland of België hebt, dan kan er geen Nederlandse btw op die factuur worden vermeld.

Praktisch
In de praktijk hebben veel ondernemers maar met een beperkt aantal situaties te maken. Over het algemeen krijg je dezelfde soort facturen. Maak bij twijfel per soort factuur een kopie die je aan je adviseur voorlegt. Deze kan dan kijken of het met inachtneming van de veranderingen per 1 januari 2010 klopt. Je kunt beter eenmaal een vraag stellen dan structureel de fout in te gaan.