Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

De 5 groeifasen waar jouw financieel adviseur je doorheen helpt

Net zoals een kind groeit zal ook een onderneming diverse groeifasen doormaken. En net zoals bij een kind zal dat ook leiden tot groeipijnen, frustratie en onverwachte gebeurtenissen. Je zult de ladder altijd trede voor trede moeten bestijgen, dit zal een stuk beter verlopen wanneer je vooraf de uitdagingen, valkuilen en vooral ook mogelijkheden kunt herkennen. Met jouw persoonlijke financieel adviseur van OAMKB kun je een goede start maken en steeds vanuit een solide basis doorgroeien naar de volgende fase van de onderneming. In dit artikel bespreken we de vijf groeifasen, en wat je als ondernemer kunt verwachten. Je OAMKB sparringpartner is zelf ook zelfstandig ondernemer en begrijpt als geen ander wat jij doormaakt.

Laat jouw bedrijf optimaal groeien met ondersteuning van jouw OAMKB financieel adviseur. Neem direct contact op voor meer informatie.

De 5 groeifasen waar jouw financieel adviseur je doorheen helpt

De groeifasen van de onderneming

Dit zijn de fasen die elk bedrijf zal doorlopen tijdens de groei:

  1. Pioniersfase
  2. Organisatiefase
  3. Managementfase
  4. Delegeerfase
  5. Standaardisatiefase

Fase 1: Pioniersfase

Aantal medewerkers: 1 tot 8
Omzet: Minder dan 1 miljoen
Je kunt de hele wereld aan, je bent enthousiast en soms wat blind voor tegenslagen. Jouw arrogantie wordt slechts overschaduwd door ambitie. Dit is een prachtige periode met lange werkdagen, adrenaline, onzekerheid en passie. Houd je hoofd koel en concentreer je op de kwaliteit van de diensten en producten.

Fase 2: Organisatie fase

Aantal medewerkers: 1 tot 8
Omzet: Meer dan 1 miljoen
Het woord “nee” ken je niet, je neemt alles aan. Daardoor lopen er zaken fout, dit komt omdat het “support system” van ondermeer marketing, verkoop en administratie niet op orde is. Laat je bijstaan door de financieel adviseur van OAMKB om structuur aan te brengen.  Delegeren leidt ook tot het verliezen van overzicht. Bouw aan een solide structuur en laat niet alles als een kaartenhuis in elkaar storten.

Fase 3: Management fase

Aantal medewerkers: 25 tot 50
Omzet: Meer dan 10 miljoen
De kosten nemen alsmaar toe, het management team breidt zich verder uit. Je dreigt de focus van de onderneming te verliezen. Durf keuzes te maken, ook wanneer niet iedereen het hier mee eens is. Waak over de identiteit van de onderneming en voorzie tegendruk van de “eerste generatie” werknemers.

Fase 4: Delegeer fase

Aantal medewerkers: 50 tot 150
Omzet: Meer dan 50 miljoen
Zorg dat alle belangrijke processen gedocumenteerd worden, maar ga niet ten onder aan een zee van regeltjes zonder context. De financieel adviseur kan de processen toetsen op kosten en baten. Je bent als ondernemer niet meer aan het regelen, je moet jezelf profileren als leider. Kijk verder dan de werkvloer en spreid je vleugels uit, dat kan alleen als de bedrijfsprocessen goed georganiseerd zijn.

Fase 5: Standaardisatie fase

Aantal medewerkers: Meer dan 150
Omzet: Meer dan 500 miljoen
Wie is eigenlijk de baas? Wie bepaalt wat, kan de één de ander “overrulen”? Als ondernemer ben je klantgericht, je kijkt naar de toekomst en zorgt dat de communicatie intern op peil blijft. Zorg dat je een sterk team om je heen hebt op wie je kunt vertrouwen. Train een nieuw team aan leiders en voorkom bureaucratie binnen de onderneming.

Dit kun je verwachten bij elke fase

Naast de 5 groeifasen met unieke kenmerken zijn er ook een aantal overeenkomstige zaken waar je rekening mee moet houden, en waarbij de financieel adviseur je zal bijstaan:

Bekijk het filmpje hieronder voor aanvullende tips voor de groei van jouw onderneming.


De financieel adviseur van OAMKB helpt je graag jouw ogen op de toekomst te houden, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Mei, 2017
 

Groei, hindernis, onderneming, onderneming, OAMKB, partners, groeifase, financieel adviseur, online administratie, groeitips, ondernemers