Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Dankzij KOR geen BTW aangifte meer indienen

Ondernemers zijn liever bezig met ondernemen dan met de boekhouding. Met name binnen kleine bedrijven besteden ondernemers vaak relatief veel tijd aan hun administratie. Dankzij de nieuwe KOR (kleineondernemersregeling) kunnen ondernemers met een omzet lager dan 20.000 euro per jaar een vrijstelling voor de BTW aangifte aanvragen. Is dit dé oplossing, of zitten er ook nadelen aan deze regeling?

Is de BTW aangifte opstellen eigenlijk wel zo ingewikkeld, of valt het in praktijk wel mee? Bespreek de mogelijkheden met jouw OAMKB financieel adviseur.

Wel de lusten, niet de lasten

Er zijn veel bedrijfjes waarvan de oprichter zelf elders ook nog in loondienst is. Die baan biedt zekerheid om aan je eigen bedrijf te werken zonder grote financiële risico’s te lopen. Maar die administratieve verplichtingen voor de eenmanszaak kosten veel tijd, dat is met die andere baan wel een stuk eenvoudiger. Wanneer je op jaarbasis onder de 20.000 euro omzet blijft met je eigen bedrijfje kun je vrijstelling voor de BTW aangifte aanvragen. Dit is de kleineondernemersregeling ofwel de KOR. Het betreft overigens niet alleen eenmanszaken, ook een VOF, vereniging, stichting en zelfs een BV komt hiervoor in aanmerking.

Nieuwe KOR

Er was al een kleineondernemersregeling, voor de nieuwe KOR zullen ondernemers zich vooraf aan moeten melden. Dit geldt overigens niet voor bedrijven die nu al vrijgesteld zijn van de BTW aangifte. De einddatum voor aanmelding is 20 november om vanaf 1 januari 2020 geen aangifte meer te doen. Dan hoef je de komende drie jaar ook geen BTW aangifte meer in te dienen. Je kunt deze keuze niet terugdraaien, wanneer je toch over de 20.000 euro komt zal de KOR automatisch komen te vervallen.

Voordeel voor de klant

Met name voor particuliere klanten kan de nieuwe KOR voordeel bieden. Als aanbieder zul je namelijk geen BTW meer berekenen. Dat kan dus een flinke korting opleveren voor jouw klanten. Je kunt ook de prijzen gelijk houden en de extra winst in je zak steken, je mag uiteraard niet de schijn wekken dat er BTW in de prijs berekend wordt.

Beter wel een BTW aangifte indienen?

Wanneer je een B2B ondernemer bent hoeft de klant niets extra te betalen, die BTW kunnen zij weer in mindering brengen op hun eigen BTW aangifte. Als je zonder BTW factureert weet je klant meteen dat je onder de 20.000 omzet zit. Wanneer je dus vooral voor ondernemers werkt is het wellicht minder verstandig qua uitstraling om mee te doen aan de KOR. Het is namelijk een vrije keuze, ook met een beperkte omzet mag je nog steeds gewoon als BTW-plichtig bedrijf blijven voortbestaan. Je moet dan wel de aangiftes netjes indien, met goede administratieve software hoeft dit overigens geen groot karwei te zijn.

Meedoen aan de KOR werkt kostenverhogend

Er is nog een aandachtspunt; je mag ook geen BTW meer terugvorderen. Dat betekent dat je kosten inclusief BTW jouw geld kosten. Terwijl je voorheen de BTW terug kreeg van de Belastingdienst. De BTW die je over je verkoopfacturen berekent, moet je wel afdragen, maar worden door je klanten betaald. Per saldo, als je meedoet aan de nieuwe KOR, gaan je kosten met 21% omhoog. 

Tenzij jouw leveranciers 6% mogen rekenen of ook vrijgesteld zijn onder de nieuwe KOR.

Zeker voor starters die veel uitgaven maken waar nog weinig inkomsten tegenover staan kan de KOR daarmee geld kosten. Voor een aantal bedrijven zal er dus eerst een berekening uitgevoerd moeten worden, met een toekomstplan voor de komende drie jaar.

Conclusie: je bespaart deels op je administratiekosten, want je zal toch jaaraangifte voor de inkomstenbelasting moeten doen, maar je krijgt geen BTW terug over kosten die je betaalt.


Is de KOR iets voor jou als ondernemer? Vraag het na bij het lokale OAMKB administratiekantoor.

Dankzij KOR geen btw aangifte meer indienen