Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Crowdfunding, alternatief voor werkkapitaal of reguliere financiering?

In plaats van de tocht naar de bank voor het financieren van nieuwe projecten, wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen voor crowdfunding. Ook wordt crowdfunding vaak in combinatie met bancaire financiering gekozen. Dit biedt interessante mogelijkheden voor ondernemers.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding, is een alternatieve manier om geld bij elkaar te krijgen voor de financiering van nieuwe projecten, diensten of ondernemingen. Bij crowdfunding wordt het bedrag niet verstrekt door financiële instellingen, maar door een diversiteit aan mensen en ondernemers die geloven in het project dat je aanbiedt, oftewel  het publiek. Daarom wordt het ook wel ‘publieksfinanciering’ genoemd. In 2016 werd op deze manier maar liefst een bedrag van 170 miljoen euro opgehaald. Dat crowdfunding nog steeds aan populariteit toeneemt, blijkt wel uit het feit dat dit bedrag ruim 30% hoger was dan het jaar daarvoor. 

Meer weten over Crowdfunding? Maak vrijblijvend een afspraak met een financieel professional bij jou in de buurt.  

Is crowdfunding een oplossing voor jou?

Over het algemeen wordt gebruik gemaakt van crowdfunding door ondernemers of ondernemers in spé. Om te weten te komen of crowdfunding voor jou of jouw onderneming een goed idee is, moet er eerst een scan gemaakt worden. 

Een platform kiezen voor jouw crowdfunding

Wanneer je besluit om voor dat nieuwe project de financiering d.m.v. crowdfunding te regelen, is het van groot belang dat je hiervoor een platform kiest dat bij jouw organisatie en het betreffende project past. 

Er zijn drie hoofdcategorieën te onderscheiden waarop de verschillende platforms zich richten:

Ondernemingen;
Creativiteit;
Non-profit

Binnen elke categorie richten platforms zich ook vaak op specifieke sectoren. Door een platform te kiezen dat gespecialiseerd is in jouw specifieke sector en doelstelling heb je de meeste kans op een succesvol traject en kun je dus je plan uitvoeren.Inmiddels zijn er teveel platforms om op te noemen. Laat je dus goed adviseren bij de keuze voor een platform!

Crowdfunding in de praktijk

Bij Crowdfunding komen er een hoop regelzaken kijken, maar bovenal is een goed doordachte business case van doorslaggevende betekenis. Crowdfunding omvat veel meer dan het openen van een rekeningnummer, het aanmelden bij een platform en het versturen van e-mails. De crowdfunding-platforms zijn tegenwoordig zo ingericht dat het redelijk eenvoudig is om een project te starten. Maar als er geen goede business case achter een project is en niet alle relevante zaken goed zijn omschreven dan is er weinig kans van slagen. Crowdfunding is uiteindelijk niets anders dan een zakelijke activiteit. Deze activiteit vraagt om goed doordachte keuzes voordat je begint, geen overhaaste acties en een professionele uitvoering.

Laat je adviseren door een financieel professional van OAMKB. Maak vandaag nog een afspraak. 

Hulp bij het starten van crowdfunding

Ook al is er bijzonder veel informatie te vinden over crowdfunding en alle ins en outs ervan, het is altijd prettig als je iemand hebt om op terug te vallen. Dat is in de meeste gevallen onontbeerlijk. De Financieel Professionals van OAMKB bieden die hulp graag aan. Wij zijn specialist in online administraties beheren en het verstrekken van financieel advies. 

Augustus, 2017
 

OAMKB, financieel professional, crowdfunding, online administratie, financiering