Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Tesla, fiets, motor, boot, scooter of 2ehands auto van de zaak. Voordelig de weg of het water op met OAMKB!
Download ons eBook

Compensatieregeling voor woekerpensioenen

Het Verbond van Verzekeraars heeft een compensatieregeling opgesteld voor zogenaamde woekerpensioenen. Of je in aanmerking komt voor deze regeling, kun je eenvoudig vaststellen via deze handige checklist.

Er is de laatste tijd veel ophef over de kosten en beleggingsresultaten van pensioenpolissen. Het komt regelmatig voor dat verzekeraars voor zogenaamde beschikbare premie regelingen te hoge kosten rekenen waardoor het uiteindelijke pensioenresultaat minder is dan acceptabel zou zijn.
 

Compensatieregeling
Om gedupeerderden van deze zogenaamde woekerpensioenen tegemoet te komen, heeft het Verbond van Verzekeraars een compensatieregeling opgesteld. Het Verbond heeft aangesloten verzekeraars geadviseerd om tot een compensatie te komen in de volgende gevallen:

  • wanneer de werkgever een pensioenpremie betaalt waarmee belegd wordt;
  • als de verzekeraar geen vaststaand pensioen toezegt.


Als de kosten per polis hoger zijn geweest dan 9,5% (inclusief provisie) van de premie én er meer dan 1,5% per jaar van de waarde van de opgebouwde beleggingen is ingehouden, dan wordt het nadeel hiervan gecompenseerd. Een verzekeraar is niet verplicht om dit te doen, en je bent ook niet verplicht om deze compensatie te accepteren. De compensatieregeling geldt voor pensioenregelingen die vóór 2010 zijn afgesloten. De regeling heeft overigens geen betrekking op eventueel beleggingsverlies; dat komt voor eigen rekening.
 

Kom ik in aanmerking voor de compensatieregeling?
Heb jij ook een dergelijke pensioenpolis en wil je weten of je in aanmerking komt voor de compensatieregeling? MKB-Nederland heeft in samenwerking met Akkerman & Partners een handige checklist opgesteld. De checklist is ook handig als je een semi-collectieve of individuele polis hebt in plaats van een beleggingspolis. Want ook dan kun je in bepaalde gevallen gebruik maken van de compensatieregeling. 

Bekijk de checklist en lees verder op mkbservicedesk.nl 

 Meest recent Terug in de tijd

Vaker goede info en leuke ondernemersberichten?

Onze app
Blijf op de hoogte! Download hier onze appDe laatste nieuwtjes voor ondernemers, maak afspraken en meer!
Onze app
X