Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

BV rendement of naar privé overhevelen?

Je kunt als Directeur Grootaandeelhouder (DGA) kiezen om extra vermogen naar privé over te hevelen, of als BV rendement te laten staan. Welke voordelen, nadelen en voorwaarden er zijn in beide gevallen kun je in deze blog lezen. Ook vertellen we wat de juiste keuze kan opleveren.

De financieel professionals van OAMKB kijken niet alleen naar de financiën van het bedrijf, maar ook van de eigenaars. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

BV rendement

Ten eerste is er de vennootschapsbelasting. Wanneer het extra geld op de bedrijfsrekening blijft staan, dan moet er over het werkelijk behaalde BV rendement 19% vennootschapsbelasting worden afgedragen, indien de winst niet hoger ligt dan 200.000 euro. Bij een hogere winst wordt er een tarief van 25% gehanteerd. Overigens zullen beide tarieven met ingang van 2021 dalen naar 15% en 20,5%.

En ten tweede is er de box 2 heffing. Wanneer je als DGA het BV rendement als dividend wilt opnemen uit het bedrijf wordt hier in box 2 een tarief van 25% over geheven. Dit tarief wordt met ingang van 2021 verhoogd naar 26,9%. Wanneer we uitgaan van een winst die de 200.000 euro niet overstijgt komt dit vanaf 2021 neer op een totale belastingdruk van 37,865%. Wanneer de winst hoger ligt zal er 41,885% afgedragen moeten worden.

Privé rendement

Wanneer het extra geld van het bedrijf overgeheveld wordt naar de persoonlijke rekening zal het bedrijfsrendement in box 3 belast worden. Daarop is een belastingtarief van 30% van toepassing op basis van een forfaitair rendement. Bij meer vermogen zal dit percentage verder oplopen. Hoeveel het BV rendement is doet er niet meer toe. Met een belastbaar vermogen tot 71.560 euro moet je in 2019 een percentage van 30% belasting betalen over een verondersteld rendement van 1,94%. Voor een bedrag tussen 71.650 euro en 989.736 euro bedraagt het 30% over een rendement van 4,45% en daarboven 30% over 5,60%. Dit betekent dat je eerst dividendbelasting van 25% betaald om het geld uit je BV te krijgen en dan jaarlijks alleen over je privé vermogen in box 3 betaalt.

Afwegingen om te maken

Als eerste zul je moeten bepalen of er meer of minder dan 200.000 euro winst wordt gemaakt. Ook het BV rendement dat daadwerkelijk is gerealiseerd is belangrijk. Bij een privé rendement wordt gekeken naar het persoonlijke vermogen. Wanneer het rendement lager uitvalt zal renderen binnen het bedrijf voordeliger uitpakken, wanneer dit bedrag hoger uitvalt zal persoonlijk renderen het minste belast worden.

Conclusie

Wanneer je verwacht dat het BV rendement laag uit zal vallen, kun je het extra vermogen beter in het bedrijf laten zitten. Dan wordt er namelijk gerekend met het werkelijk rendement dat daadwerkelijk behaald is. Wanneer de belasting van het forfaitaire persoonlijke rendement hetzelfde of lager is als de werkelijke winst wordt het interessant om het naar privé over te hevelen. In 2020 zal de heffing in box 2 hoger worden, het is dus voordeliger om in 2019 de winst uit te laten keren zodat je minder belasting hoeft te betalen.

Meer weten over privé en BV rendement, of heb je vragen over andere zaken van financiële aard? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met jouw lokale OAMKB adviseur.
 

BV rendement, DGA, overhevelen, OAMKB,