Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Buitenlandse BTW terugvragen bij de Belastingdienst: let op dit moet voor 30 september!

In heel Europa moet je buitenlandse BTW betalen voor diverse diensten en goederen. Die kun je in veel gevallen terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Daarvoor moet je wel de juiste weg bewandelen en voldoen aan deels afwijkende voorwaarden per land. Hoe het terugvorderen van BTW uit het buitenland werkt kun je op deze pagina lezen.

Hoe zit het precies met de buitenlandse BTW? Voor maatwerk advies ga je naar de lokale OAMKB belastingadviseur.

Voorwaarden voor teruggaaf

Dit zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het terugvragen van de buitenlandse BTW:

Wanneer je alleen goederen en diensten levert die vrijgesteld zijn, of wanneer je een ontheffing hebt van administratieve verplichtingen is het niet mogelijk om BTW in het buitenland terug te vragen.

Buitenlandse BTW

Wanneer je als ondernemer buitenlandse BTW hebt betaald in een ander land binnen de Europese Unie waar je geen BTW aangifte doet, kun je het BTW bedrag over deze goederen en diensten terugvorderen. Dat geldt ook voor goederen die ingevoerd zijn. De eisen verschillen per land, je zult vaak papieren documenten moeten inscannen of digitale facturen moeten bijvoegen. Een overzicht van de regels per land kun je hier vinden. Een creditfactuur toevoegen is ook mogelijk, in dat geval moeten er mintekens geplaatst worden voor het factuurbedrag en het BTW-bedrag.

BTW buitenland

Het proces loopt via een website die hier specifiek voor ingericht is, bezoek direct de site voor Teruggaaf van BTW uit andere EU-landen. De Nederlandse Belastingdienst zal het verzoek doorsturen naar het desbetreffende land. Wanneer je de BTW in het buitenland wilt terugvragen moet daar een specifiek wachtwoord voor worden gemaakt. Wanneer je de aanvraag laat regelen door een administratiekantoor zal deze ook in het bezit moeten zijn van de login gegevens. Je kunt via deze website login gegevens aanvragen.

5 tips bij teruggave

  1. Voor een verzoek over een heel kalenderjaar of een resterend deel van een kalenderjaar geldt een drempelbedrag van 50 euro.
  2. Bij een verzoek voor minimaal drie maanden en minder dan een volledig jaar geldt een drempelbedrag van 400 euro.
  3. Het is mogelijk om het pro rata percentage te wijzigen, het percentage dat wordt ingevuld is het deel van de bedrijfsactiviteiten dat belast is met BTW.
  4. Wanneer het langer duurt dan 15 dagen voordat het verzoek wordt doorgestuurd naar het betreffende land kun je in aanmerking komen voor een coulancerente.
  5. Het verzoek moet voor 1 oktober van het volgende jaar ingediend zijn, anders loop je de kans dat het EU-land het verzoek niet in behandeling neemt.

Je zult wat geduld moeten uitoefenen, het kan tot maximaal vier maanden duren voordat je een goedkeuring of afkeuring krijgt. Mocht het langer duren neem dan contact op met de Belastingdienst van het betreffende EU-land.

Doe je zaken in andere Europese landen? Neem dan contact op met jouw OAMKB adviseur voor alle voorwaarden en mogelijkheden omtrent BTW in het buitenland.
 

Buitenlandse BTW, BTW terugvragen, Buitenlandse BTW terugvragen