Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Broodfonds helpt ZZP er bij ziekte

Als zelfstandig ondernemer is iedere euro mooi meegenomen, helaas zijn ZZP'ers daarom vaak niet voldoende verzekerd om geld te besparen. Wanneer je als ondernemer niet teveel wilt uitgeven en toch verzekerd wilt zijn van een inkomen bij ziekte kan een broodfonds voor jou uitkomst bieden.

Meer weten over het broodfonds voor voor ZZP’ers? Neem contact op met de financieel professionals van OAMKB voor meer informatie.

Wat is het broodfonds?

Bij een broodfonds storten meerdere ZZP’ers geld op een rekening, wanneer één van deze ondernemers ziek wordt kan deze persoon aanspraak maken op dit bedrag. Als participant en ondernemer stort je maandelijks een bedrag op een aparte rekening die op jouw naam staat. Alle transacties op deze rekening worden beheerd door het broodfonds waar jij deel van uitmaakt. Dit collectief bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig zelfstandig ondernemers. De leden hebben regelmatig persoonlijk contact met elkaar, je zult elkaar dus leren kennen. Op het moment dat er een ondernemer uit deze groep uitvalt door ziekte zullen de andere participanten een bedrag schenken dat gelijk staat aan één maandelijkse termijn. Vanwege de omvang van de groep is de bijdrage per deelnemer relatief beperkt, en het valt binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling.

Samenwerken op basis van vertrouwen

Wanneer je ziek mocht worden is het niet vereist om de details van jouw ziekte te delen met het collectief, in de meeste gevallen zullen er wel enkele vertrouwenspersonen in de groep aanwezig zijn die op de hoogte worden gesteld van de klachten van de ondernemer. Vanwege de sociale controle en de interactie tussen ondernemers wordt er in praktijk geen misbruik gemaakt van het broodfonds.

Waarom zou je participeren in een broodfonds?

Omdat je samenwerkt is het niet nodig om zelf een grote buffer te houden. Iedereen is gelijk, er wordt niet gekeken naar ziekte in het verleden, leeftijd of het risico van jouw beroep. De fiscus staat volledig buiten deze regeling, het bedrag dat er ingelegd wordt en wat je hieruit zal ontvangen.

Hoeveel geld krijg je per maand?

Je kunt zelf kiezen welk bedrag je zult ontvangen op basis van jouw inleg. Dit bedrag moet minimaal 750 euro zijn met een maximum van 2500 euro. Maandelijks moet je een bijdrage afdragen voor de administratie binnen het broodfonds.

Hoe lang loopt deze regeling?

Het fonds is gelimiteerd tot een periode van uiterlijk twee jaar, daarna zal de uitkering stoppen. Het bedrag is niet groot genoeg om bij langdurige ziekte de kosten te dekken. Wanneer je kiest voor een verzekering van arbeidsongeschiktheid hoef je de eerste twee jaren van ziekte niet mee te verzekeren wanneer je deel uitmaakt van een broodfonds. Je kunt als participant op elk moment uit het fonds stappen. Je krijgt dan het door jou gespaarde bedrag weer retour.

Voorwaarden broodfonds:

Kosten voor deelname

Naast eenmalige inschrijfkosten moet je maandelijks contributie betalen inclusief de gekozen inleg. Er wordt een maximale buffer gehanteerd. Voor een compleet overzicht van de kosten, voordelen en nadelen bij participatie in een broodfonds kun je onafhankelijk advies inwinnen bij jouw OAMKB adviseur. Neem vandaag nog contact op!