Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Brexit en de impact voor Nederlandse ondernemers

Met ingang van 29 maart 2019 is de Brexit een feit, ben jij als ondernemer in Nederland voorbereid op dit moment? Hoewel er nog nét geen muur om het Verenigd Koninkrijk wordt gebouwd, zal het een impact hebben op tienduizenden ondernemers in zowel Groot Brittannië als op het Europese vasteland. Welke impact Brexit heeft op jouw onderneming hangt voor een groot deel af van de maatregelen die je vooraf kunt nemen om je voor te bereiden. In deze blog leggen we uit hoe jouw bedrijf “Brexit-proof” wordt.

Houd jij van grenzeloos ondernemen en wil je ook na 29 maart 2019 zaken doen met het Verenigd Koninkrijk? Informeer naar alle consequenties van Brexit bij jouw lokale OAMKB adviseur.

Wat is Brexit eigenlijk?

Op 29 maart 2019 zal het Verenigd Koninkrijk, bestaande uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland de Europese Unie verlaten. Daarmee stappen ze uit de interne markt evenals de douane. Vanaf die datum zullen er voor Groot Brittannië andere handelsafspraken worden gehanteerd. Zo zullen douanecontroles waarschijnlijk aangescherpt worden, voorschriften voor invoer en uitvoer gaan veranderen evenals kwaliteitseisen voor producten.

Gaat Brexit door?

Je kunt een euromuntje opgooien om te raden of de Brexit écht doorgang zal vinden. Aan de andere kant van de waterplas zijn ze er ook nog niet helemaal uit, letterlijk en figuurlijk. Enerzijds hebben veel politici een flinke kater opgelopen na de uitslag over de scheiding met Europa, anderzijds werken Theresa May en haar consorten hard om afstand te nemen van hun Europese bondgenoten, afnemers en leveranciers. En dat zal pakweg 35.000 ondernemers direct treffen omdat zij zaken doen met Groot Brittannië. Daarnaast zullen er nog veel meer ondernemingen zijn die er hinder van gaan ondervinden, en niet alleen aan de andere kant van de Noordzee. Wellicht gaat Brexit op het laatste moment toch niet door, maar wij zijn van mening dat voorkomen beter is dan genezen. Hoe kan een ondernemer zich voorbereiden, en Brexit-proof 29 maart 2019 tegemoet zien?

Doe de Brexit Impact Scan

Omdat Brexit een impact kan uitoefenen op iedere onderneming, is het verstandig te controleren wat er zoal gaat veranderen. De Rijksoverheid heeft hiervoor een handige Brexit Impact Scan ontwikkeld waarmee je snel kunt zien of het invloed zal hebben op jouw bedrijf. Het wordt duidelijk welke veranderingen er na 29 maart 2019 zullen plaatsvinden, en je krijgt een overzicht van de zaken die je voor die tijd moet regelen.

Vraag een EORI-nummer aan

Het EORI-nummer is een identificatienummer voor zaken die zich over grenzen van Nederland afspelen. Wanneer je beschikt over een accijnsvergunning zul je het EORI-nummer ook in Nederland gebruiken. Dit maakt handelingen via de douane sneller en efficiënter. Bij aangifte in Nederland kun je zelf dit EORI-nummer samenstellen, je kunt ook via de Belastingdienst een aanvraagformulier downloaden.

Brexit is belangrijk voor alle ondernemers

Naast bedrijven die internationaal opereren en zakendoen met het Verenigd Koninkrijk, zullen ook onderaannemers, leveranciers en dienstverleners die voor deze ondernemingen werken mogelijk schade ondervinden. Het kan dus zomaar een domino effect tot stand brengen. Anderzijds zou het ook nieuwe mogelijkheden kunnen scheppen voor ondernemers door een mogelijk verzwakte concurrentiepositie van concurrenten in Groot Brittannië.

Bespreek de risico’s en mogelijkheden bij Brexit met jouw persoonlijke OAMKB adviseur.


 

Brexit, Brexit-proof, Brexit voor ondernemers