Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Boete met de bedrijfsauto, wie betaalt?

We spraken er al over in eerdere blogs: veel werknemers rijden in een auto van de zaak. Als het even tegenzit krijg je te maken met verkeersboetes. Deze komen terecht bij de eigenaar van de auto, bij jou dus. Maar wie betaalt deze boetes? We leggen je uit waar je rekening mee moet houden als je wilt kunnen bewijzen dat jij er geen schuld aan hebt. Je kunt ook direct contact met ons opnemen

Standpunten

Logischerwijs zul jij van mening zijn dat je werknemer zelf de boete moet betalen, hij heeft zich immers bijvoorbeeld niet aan de maximale snelheid gehouden. Anderzijds is de werknemer van mening dat jij verantwoordelijk bent voor de betaling. Want ja, het is onvermijdelijk dat er wel eens een verkeersboete binnenkomt, het zogeheten ondernemersrisico. Maar wie heeft er gelijk? Wie kan er aansprakelijk worden gesteld?

De wet

Een verkeersboete wordt gezien als ‘schade’. En jij als baas draait op voor de door de werknemer veroorzaakte schades in de uitvoering van zijn werk, tenzij:

Opzet en bewuste roekeloosheid. In dit geval draait de werknemer zelf op voor de betaling van de boete. Overigens komt dit niet vaak voor en het zal ook lastig zijn om dit te bewijzen. 

Bijzondere omstandigheden. De verkeersboetes worden gezien als schade bij ‘bijzondere omstandigheden’. In de rechtspraak is beslist dat je de boetes mag laten betalen door de werknemer, maar jouw rol speelt wel mee. Stel dat een werknemer te hard heeft gereden omdat hij die instructie van jou heeft gekregen, dan betaal jij de boete en mag je deze niet doorschuiven naar je werknemer.

Aansprakelijkheid

Wie is wanneer aansprakelijk? Hieronder een samengestelde lijst van punten die gemaakt zijn op grond van gerechtelijke uitspraken. Let op. Dit is geen definitieve lijst: nieuwe rechtspraak zorgt voor veranderingen in deze samenstelling.

Aansprakelijkheid werkgever

Aansprakelijkheid werknemer

Praktische tips

Elk geval zal op zichzelf bekeken moeten worden. Daarnaast is het ook lastig om te bepalen wie aansprakelijk is omdat de boetes niet zwart-wit zijn: de werkgever heeft namelijk meestal wel enige schuld aan de overtreding. Tip. Leg aan je werknemers uit welke maatregelen zij moeten nemen om een boete te voorkomen. Denk hierbij aan de tijd die ze voor de rit krijgen en ook de meegenomen lading. Mocht je werknemer dan alsnog een boete krijgen dan mag je je werknemer zelf de boete laten betalen.

Wil je meer weten over de rol die jij hebt als werkgever en de verkeersboetes van jouw werknemers? Neem dan nu contact met ons op en we helpen je graag verder.

Mei, 2016
 

Boete met de bedrijfsauto, wie betaalt, verkeersboetes, auto van de zaak, ondernemer, schuld, ondernemersrisico, oamkb, bedrijfsadvies, boete, belasting, advies, belastingadvies, belastingconsulent