Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Boekhouden, Belastingaangifte en Betalen

Via Zeker-OnLine, het keurmerk voor online (cloud) diensten, is het mogelijk voor 2000 ZZP-ers om een proeftraject in te gaan met online boekhouden. Hierbij wordt samengewerkt met de Belastingdienst om de keten Boekhouden - Belastingaangifte - Betalen eenvoudiger te maken voor zelfstandige ondernemers. Wat houdt dit proefproject in, en wat levert het op voor ondernemers?

Werk je al met online boekhouden of moet je nog beginnen? Informeer bij OAMKB naar de beste oplossing voor jouw bedrijf.

Wat is Stichting Zeker-OnLine?

Op initiatief van de Belastingdienst en diverse aanbieders van online administratieve diensten, en in samenwerking met ECP werd in 2013 een stichting in het leven geroepen om online diensten van een keurmerk te voorzien. Sinds 2014 worden keurmerken toegekend aan diverse diensten. Denk aan online boekhoud oplossingen zoals Twinfield, Reeleezee, Ficsus.nl en Yuki.

Boekhouden, Belastingaangifte en Betalen

Vanaf januari 2018 loopt een proef die twee jaar zal duren, gericht op ZZP-ers die in Nederland staan ingeschreven. Deze zelfstandige ondernemers kunnen op basis van online boekhoudsoftware hun eigen administratie regelen, de resulterende BTW aangiftes gaan direct naar de Belastingdienst en worden via iDeal afgerekend. Zo wordt de financiële administratie eenvoudiger gemaakt voor zelfstandige ondernemers, er worden fouten in de keten geminimaliseerd en de fiscus kan netjes op tijd de verschuldigde BTW incasseren. Dat is winst voor iedereen toch?

Kijkt de Belastingdienst mee?

Wanneer je als ZZP-er besluit mee te doen aan deze proef kun je zelf kiezen uit de online boekhoudsoftware die je wilt gebruiken op basis van diverse pakketten met een keurmerk. Je moet vervolgens zelf de gegevens invullen en jouw administratie op orde brengen. De resulterende BTW belastingaangiftes worden naar de Belastingdienst gestuurd. De fiscus heeft verder geen zicht op jouw boekhouding, alleen op de aangiftes. Daarmee zijn jouw gegevens net zo veilig als voorheen. Het doel van deze proef is het vereenvoudigen van de online administratie met als doel de ZZP-er te ontlasten.

Wordt de ondernemer hier beter van?

Het is bekend dat kleine zelfstandige ondernemers vaak teveel tijd kwijt zijn aan de boekhouding, en financieel professionals inschakelen is vaak te duur of de communicatie verloopt niet soepel. Als deze proef goed verloopt kan de ZZP-er daar zeker van profiteren. Ook is de kans op naheffingen en fouten kleiner dan voorheen. Je kunt daarnaast een onkostenvergoeding van 25 euro ontvangen wanneer je minimaal vier online enquêtes invult. Daarnaast ontvang je voor een (optioneel) interview 50 euro per uur exclusief BTW (tip; heel langzaam praten!).

Toch is het niet gratis voor de ondernemer, hoewel je de keuze hebt voor jouw favoriete online boekhoudoplossing, zul je daar gewoon de marktprijs voor moeten betalen. Het is een bewuste samenwerking met commerciële marktpartijen die hun eigen tarieven hanteren. Het betreft wel betrouwbare aanbieders die netjes omgaan met jouw persoonlijke data.

Is een financieel professional nog nodig?

Volgens de informatie van Zeker-OnLine kun je deze proef naast of in samenwerking met jouw vaste boekhouder, accountant of fiscalist uitvoeren. Hoewel je met online boekhouden veel tijd en geld kunt besparen, is een BTW aangifte niet hetzelfde als bijvoorbeeld een aangifte inkomstenbelasting en de IB aangifte van een onderneming niet hetzelfde als de IB aangifte van een particulier. Daarnaast heb je aan een financieel professional ook meteen een bedrijfsadviseur die je rechterhand kan zijn in je onderneming om succesvol te blijven of te worden. Ook zal een specialist verder kijken dan de harde cijfers, en je advies geven om het maximale rendement te behalen en uiteraard zo min mogelijk af te dragen aan de fiscus.

Er worden nog deelnemers gezocht, neem direct contact op met jouw financieel professional en vraag of deze proef ook interessant is voor jouw onderneming.

online boekhouding zzp, online boekhouden, online administratie, OAMKB, administratie, online boekhouding, belastingadviseur, belastingconsulent, boekhouden online, gratis online boekhouden, online boekhouden gratis, boekhouding online, online boekhoudpak