Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

De grootste boekhoudbloopers...wat doe jij wel eens?

Uit onderzoek van kredietbeoordelaar Graydon is, na het ondeskundig ondernemerschap, de grootste oorzaak van faillissement: ‘een ondeugdelijke administratie’. Deze oorzaak is natuurlijk voor 100% te voorkomen!  
 
We hebben de boekhoudblunders voor je op een rij gezet en geven meteen tips om het snel en makkelijk te voorkomen.

1. Ben je te lief voor een niet (op tijd) betalende klant?

Voer dan effectiever debiteurenbeheer

Het is lastig wanneer een klant je niet of te laat betaalt. Je wilt je geld, maar ook je klant behouden. Denk dan aan: een niet-betalende klant is geen klant. Een gestructureerd, standaard debiteurenbeheer schept ook de juiste verwachtingen bij de klant. Communiceer de termijn, en de gevolgen bij het overschrijden van die termijn. En houd je aan je eigen afspraken, dan voorkom je discussie. 


Tips effectief debiteurenbeheer:

 

2. Haal jij zakelijke en privé kosten door elkaar? 

Ga dan direct kosten privé en zakelijk scheiden

Vooral wanneer ondernemers klein beginnen, sluipt er nog al eens de gewoonte in om de zaken niet goed te scheiden. Daardoor wordt het extra lastig om jezelf later te disciplineren. Dit is echter wel noodzakelijk voor een goed overzicht van je resultaten. Bovendien scheelt het je bij veel boekhoudapplicaties ook geld. Daar betaal je namelijk per boeking (ook dus voor de privé opname of een privé betaalde factuur ) soms wel een euro per boeking. 


Tips voor gemak en geld besparen met je boekhouding:

3. Doe jij je administratie 1x per maand? of per kwartaal?

Houd je administratie 24/7 up-to date

Je moet weten hoe financieel gezond je bedrijf is op elk moment van de maand. We zeggen niet snel wat je ‘moet’ doen, maar dit is echt een must. Hoe ziet de liquiditeit eruit de komende tijd? Hoeveel investeringen kun je doen? Wat was je winst van afgelopen maand, vergeleken met de maand en het jaar ervoor. Het moet een automatisme zijn, precies zoals je de tijd wel ongeveer weet, overal en altijd. 


Tips voor een makkelijke up-to-date administratie:

 
 
 
 
 
* Je kunt je administratie al tot 70% volledig automatisch laten verlopen. Dit ligt aan de instellingen in je online boekhoudsoftware en aan je interne administratieve proces. Jouw online accountant en online financieel adviseur weten hoe je dit doet, of doen het voor jou. Stap je over op een nieuwe accountant of administrateur: zorg ervoor dat hij/zij dit meteen voor jou doet. Bij OAMKB doen we dit altijd. 

4. Houd je geen rekening met je BTW en IB verplichting?

Zet vanaf nu altijd 20% van je omzet en 30% van je winst opzij voor de BTW en IB

Het is verleidelijk om het geld dat op je rekening staat direct te investeren. Veel ondernemers krijgen dan echter ook last van de angst elk kwartaal- en jaareinde: ‘Als de belasting maar niet te hoog is.’


Tips BTW en IB verwachting:

 
 
 
 
De meeste ondernemers doen het 2e en 3e punt met hun accountant of financieel adviseur. Naast online boekhoudsoftware is er ook steeds meer online planningssoftware. Vul die met je accountant, administrateur of financieel adviseur in en je bent 24/7 niet alleen op de hoogte van de huidige stand van zaken, maar ook van die van het komende jaar.  

5. Weet je niet dat je belastingvoordeel misloopt?

Check meteen je belastingvoordelen

De belastingdienst heeft het dan wel makkelijker gemaakt om je belastingaangifte te doen, ze heeft het niet makkelijker gemaakt om van alle belastingvoordelen te weten. De regels hieromtrent veranderen ook continu. 


Tips belastingvoordeel:

 
 
 
 
* De nieuwsbrief bij OAMKB heet ‘leuk bericht’ dat we elke vrijdag versturen. Hierin staan altijd 2 dingen: 1 leuk bericht ter inspiratie en vermaak en 1 bericht ‘ook leuk om te weten’ over nieuwe voordelen door regelwijziging, handige checklists en tips. 

6. Stuur jij wel eens foute facturen?

Stel direct een vaste template in voor facturen

Handmatig facturen maken in Word of Excel is het meest risicovol. Wanneer je teveel rekent, zal je klant snel aan de bel trekken. Wanneer je te weinig rekent… probeer je klant dan maar te overtuigen toch meer te betalen. Daarnaast staat het heel onprofessioneel. Bovendien kunnen fouten in je administratie een boete opleveren als de Belastingdienst komt controleren. 


Tips snelle professionele facturen:

 
 
 
 
Ook hier biedt dus de online boekhoudsoftware die je automatiseert in combinatie met een professional aan je zij de oplossing. Daarom is dit ook de manier waarop OAMKB werkt, en wel voor een vast maandbedrag zodat je precies weet waar je aan toe bent. Deze belofte hebben we in onze 10 geboden gezet en noemen we: 10x echt goed werken.  
 
Voor meer informatie hierover bel 085 - 30 30 794 of mail naar info@oamkb.nl
 
oops boekhouden bloopers boekhoudbloopers, boekhoudblunders, boekhouden, online boekhouden, online administratie, OAMKB