Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Boeken van personeelsverbruik, weggeven en priv├ęgebruik in de horeca

Wat mag een horecabedrijf boeken als priv├ęgebruik? De fiscus neemt aan dat alle inkopen verkocht worden. Als dat niet het geval is, dan moet je daarvan bewijs kunnen tonen. Zonder bewijs geef je de fiscus de indruk dat er met de cijfers is gerommeld.

 

Als werknemers iets consumeren uit de drankvoorraad, dan zal je boekhouder inkopen overboeken naar personeelskosten. Gebeurt dit onder werktijd,  dan kan er een correctie nodig zijn op de voorbelasting (btw) op de inkopen, genaamd BUA. Je boekhouder is daarmee bekend. Een optie is dranken voor personeelsgebruik apart in te kopen, zodat deze apart geboekt kunnen worden. Vaak is dat goedkoper wat betreft inkoop. Wees ervan bewust dat personeelsverbruik niet onder priv├ęgebruik hoort.

Iets weggeven aan gasten of relaties wordt geboekt als verkoopkosten. Het valt dus niet onder representatiekosten, die slechts voor ┬ż aftrekbaar zijn. Ook valt het niet onder eigen verbruik of onder personeelsverbruik.

Wat wel onder priv├ęgebruik valt, is wat jijzelf en een eventuele partner en kinderen uit de zakelijke voorraad nuttigen. De kosten en btw daarop zijn niet aftrekbaar. Priv├ę is echter geen sluitpost om margetekorten op te vullen, de fiscus doorziet dat.

Zorg dus dat je het personeelsverbruik bijhoudt, evenals wat je weggeeft en aan uitval (bederf en breuk) hebt. Boek je personeelsverbruik en weggeven apart; de kosten zijn aftrekbaar. Houd daarnaast bij wat je priv├ę verbruikt, en voorkom zo dat je boekhouder daarvan een schatting moet maken. Bij een te lage inschatting is je brutowinstmarge te laag en bij een te hoge inschatting betaal je teveel btw terwijl je te weinig kosten aftrekt.