Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Bitcoin, cryptocurrency en de fiscus

Een wereldwijde valuta die niet gekoppeld is aan een land, zonder centrale eigenaar én met enorme potentie om winst te maken. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, nu cryptocurrency als Bitcoin steeds meer gekocht en verkocht worden, wil ook de fiscus een deel van deze digitale valuta incasseren. Welke gevolgen heeft handelen in Bitcoin voor de belastingaangifte, en in welke box moet je cryptocurrency eigenlijk plaatsen?

Bij OAMKB kijken we op een andere manier naar ondernemen én naar geldzaken. Wil je als ondernemer meer weten over cryptocurrency en Bitcoin? Maak dan direct een afspraak met jouw lokale financieel professional.

Betalen en handelen met Bitcoin

Het verhaal achter Bitcoin is net zo fascinerend als geheimzinnig. De officiële grondlegger van cryptocurrency Satoshi Nakamoto bestaat waarschijnlijk niet echt, en de eerste betaling met Bitcoin was voor twee bezorgpizza's. Op basis van de stijging in waarde hebben deze pizza’s 50 miljoen opgeleverd per stuk. Het succes van Bitcoin en andere cryptocurrency heeft ertoe geleid dat het Europese Hof Bitcoin als een betaalmiddel ziet. En dat betekent dus ook dat je de waarde in de boekhouding moet opnemen.

Speculeren in Bitcoin

Naast betalingen verrichten is de grootste aantrekkingskracht van cryptocurrency de stijgende waarde. De koper speculeert op winst, maar verlies is uiteraard ook een optie. Daarmee ben je aan het speculeren, en daar wordt in Nederland geen belasting over geheven. Dat neemt niet weg dat je bezit hebt, en je moet inkomstenbelasting betalen over de winst die je maakt. De waarde moet in box 3 van het aangiftebiljet worden geplaatst, op basis van een fictief rendement over de waarde van het vermogen. In principe hanteer je de koers van de cryptovaluta die je bezit op 1 januari.

Full-time handelen in cryptocurrency

Wanneer je op een professionele wijze handelt in cryptocurrency is er geen sprake meer van speculeren. Wanneer je veel tijd steekt in de handel, en een grote mate van expertise hebt, zul je de winst in box 1 van de aangifte moeten plaatsen. Dan wordt het rendement ook volgens de percentages die voor box 1 gelden belast. De grens tussen box 1 en box 3 kan bij handelen in Bitcoin vaag zijn, vraag aan jouw financieel adviseur welke situatie van toepassing is.

Vennootschapsbelasting

Veel mensen laten Bitcoin en ander cryptovaluta onderbrengen bij een beheerder. Wanneer deze entiteit jouw vermogen combineert met het vermogen van andere speculanten kan het gezamenlijke vermogen belast worden volgens de vennootschapsbelasting.

Kun je anoniem speculeren in Bitcoin?

De fiscus heeft direct toegang tot de gegevens van banken, maar niet tot jouw cryptocurrency saldo. Je bent verplicht deze zelf op te geven. Hoewel er regelmatig gedacht wordt dat de blockchain zorgt voor anonieme transacties is dat absoluut niet het geval. Alle transacties die via de blockchain uitgevoerd worden zijn in te zien, dat is juist het uitgangspunt achter een gedecentraliseerde valuta. Nu kan tot wel veertig procent van Bitcoin bezitters al getraceerd worden, en de Belastingdienst heeft het recht om tot vijf jaar terug in jouw geldzaken rond te neuzen.

Riskeer geen hoge boetes in jouw ambities als Bitcoin billionaire, bespreek de mogelijkheden en verantwoordelijkheden met jouw financieel professional.
 

Bitcoin, Bitcoins, cryptomunten, Ripple, EOS, Litecoin