Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Bijtelling voor auto van de zaak

Voor privégebruik van de zakelijke auto geldt een correctie van 25% de cataloguswaarde per jaar. Rijd jij met de auto van de zaak minder dan 500 km privé in een jaar, dan vervalt de bijtelling. Je moet dit wel met een sluitende kilometeradministratie kunnen bewijzen.

Geen bijtelling privégebruik
Wil je werknemer geen bijtelling voor privégebruik, dan zorgt een verklaring van de Belastingdienst ervoor dat je als werkgever geen loonheffing in hoeft te houden. Is er dan toch meer dan 500 km privégebruik op jaarbasis, dan zal een naheffing plaatsvinden bij de werknemer zelf. Als jij als werkgever daarvan op de hoogte bent, en dus onterecht de ‘geen privégebruik’ verklaring ingeleverd hebt, kan ook jijzelf de naheffing loonbelasting ontvangen.

Forse boetes
De boetes bij controle zijn flink sinds 1 januari 2010. Is de geen bijtelling privégebruik onterecht gebruikt, dan de boete zelfs 40% zijn bij grove schuld en tot 80% bij opzet. Bij grove schuld of opzet met onjuiste of onvolledige rittenadministratie kan zelfs 100% opgelegd worden. Deze hogere percentages lijken op dit moment alleen te gelden voor werknemers. Voor ondernemers zouden de boetes van 25% en 50% dan nog gelden bij het aangeven van de bijtelling in de winst bij inkomstenbelasting.