Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Bijtelling in de administratie bij een zakelijke auto van 0%?

De 0% bijtelling zoals die een tijd lang werd toegepast is verleden tijd. De regelgeving is aangepast. Dat neemt niet weg dat de 0% regeling nog steeds relevant kan zijn. Bij het bepalen van de 0% bijtelling wordt niet gekeken naar het jaar waarin gereden wordt, maar in het jaar dat de auto op naam werd gesteld. Als dat in het jaar viel toen 0% bijtelling nog wel toegepast werd kun je daar nog steeds gebruik van maken. Je kunt dit opvoeren in de administratie. Meer weten over het bijhouden van zakelijk rijden in de administratie? OAMKB helpt je graag de juiste weg te vinden. 

Hoe zit het ook alweer met die 0% regeling?

Als de auto voor 1 januari 2014 op naam werd gesteld geldt de 0% bijtelling nog voor een periode van 60 maanden. Deze periode gaat in op de 1e dag van de maand die volgt op de maand waarin voor het eerst een kenteken is afgegeven. Het percentage blijft ook gelden als de auto van eigenaar wisselt of als een andere werknemer de auto gaat gebruiken. De auto moet in dat geval een CO² uitstoot hebben tot maximaal 50 gr/km. Dat is mooi, je kunt dus privé gaan rijden met de zakelijke auto, er is geen sprake van bijtelling. Let op. Als je gedurende het jaar wisselt van zakelijke auto naar een model waar wél bijtelling op zit of andersom kan het een heel ander verhaal worden. Daar kwam één werknemer helaas te laat achter.

De 500 kilometer regel

Waarschijnlijk ben je wel bekend met de 500 kilometer regel maar laten we het even kort herhalen: je mag maximaal 500 kilometer privé rijden met een auto van de zaak zonder bijtelling. Je moet wel zorgen voor een sluitende rittenadministratie. Dat kun je zelf bijhouden, of je gebruikt één van de diverse diensten met speciale hardware en software voor kilometeradministratie. Deze regel geldt voor de looptijd van één kalenderjaar. Maar niet iedereen rijdt het hele jaar in dezelfde auto. We geven je zo een voorbeeld.

De rittenadministratie maakt ook deel uit van de complete administratie. Met de juiste boekhoudsoftware kun je de rittenstaten direct invoeren. Controleer of jouw rittenadministratie daarvoor geschikt is. Kun je beter een auto leasen of kopen? Wat is beter voor jouw administratie? De accountants van OAMKB geven je advies.

Leuke auto upgrade

Het jaar is 2013, die goede oude tijd. Een werknemer rijdt in een nette Mercedes. Omdat er 25% bijtelling op de auto zit houdt de werknemer netjes een rittenstaat bij zodat hij zeker niet meer dan 500 kilometer privé rijdt en bijtelling riskeert. Dan wisselt het bedrijf halverwege het jaar van auto's. De oude Mercedes wordt ingeruild voor een splinternieuwe BMW. Eentje met 0% bijtelling. Dat is mooi, de rittenstaat van de Mercedes wordt netjes bewaard en hij kan zorgeloos gaan rijden met zijn BMW, die heeft toch 0% bijtelling.

De teller tikt door

We gaven al aan dat de toetsing is gebaseerd op het aantal privé kilometers per jaar. Hierbij wordt niet gekeken naar hoeveel auto's en in welke categorie de nieuwe auto valt. Omdat hij in 2013 op één moment een zakelijke auto reed met 25% bijtelling mag hij het hele jaar niet meer dan 500 kilometer privé rijden om de bijtelling te voorkomen. Het aantal kilometers dat hij reed met de 0% BMW tellen dus gewoon mee!
 
Hij kon niet aantonen dat het totale aantal kilometers met de Mercedes en BMW samen minder dan 500 kilometer was. Van de Mercedes was een nette rittenstaat maar van de nieuwe BWM niet. Dat hij niet meer in het bezit was van de Mercedes maakt niets uit. Een vreemde situatie maar die leidde wel tot een bijtelling van de Mercedes op dat jaar en daarmee een fikse naheffing. Dit was een uitspraak van Gerechtshof Amsterdam.

Ga niet voor misschien maar kies voor zekerheid

Dit is een vervelend geval, maar wel één die voorkomen had kunnen worden. Als het bedrijf of de werknemer navraag had gedaan bij een fiscalist was deze regel waarschijnlijk al eerder aan het licht gekomen. Dan was deze bijtelling in de administratie niet op zijn bordje gekomen. Voorkom dit soort hoofdpijn en laat je voorlichten. Zo voorkom je problemen en conflicten met de Belastingdienst. Leuker zullen ze het niet maken...

De regels voor zakelijk en privé gebruik veranderen regelmatig. Dat heeft gevolgen voor de administratie. Laat je voorlichten door jouw financieel adviseur of neem contact op met OAMKB.

Juli, 2016

 

Bijtelling in de administratie bij een zakelijke auto van 0%, auto, bijtelling, zakelijke auto, bijtellen 0%, nieuwe regelgeving, fiscalist, belastingadvies, belastingadviseur, belastingconsulent, bedrijfsadviseur, OAMKB