Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Hoe werkt de bijtelling bij een tweede hands auto van de zaak?

Download het e-book

En hoe ga je hier het voordeligst mee om? 

Auto’s worden steeds duurzamer. Je kan hier als ondernemer gebruik van maken door een ‘youngtimer’ (ouder dan 15 jaar) als auto van de zaak te gaan rijden. Zo bespaar je op de afschrijving en kan je de bijtelling voor privégebruik verlagen tot minder dan 10%! 
Hoe pak je dit aan en waar houd je rekening mee? 

Youngtimers = lage bijtelling

Voor youngtimers geldt een voordelige waarderingsregeling.  Er hoeft namelijk niet 25% van de cataloguswaarde bij het inkomen te worden geteld, maar 35% van de werkelijke waarde van de auto. Deze laatste waarde ligt natuurlijk veel lager dan de cataloguswaarde van de auto’s die niet ouder zijn dan 15 jaar. De bijtelling daalt zo veelal onder de 10%.

Ter vergelijking

Stel je voorkeur gaat uit naar een luxe auto, een Mercedes bijvoorbeeld. Deze heeft een cataloguswaarde van maar liefst € 75.000. Als je uitgaat van een bijtellingspercentage van 25% en een maximaal belastingtarief van 52%, betaal je jaarlijks € 9.750. Dit geldt ook voor een tweedehands auto van bijvoorbeeld 5 of 6 jaar oud. 

Je mag echter bij een youngtimer uitgaan van de waarde in het economisch verkeer. Een vergelijkbare oudere Mercedes waar je € 12.500 voor hebt betaald, heeft jaarlijks een bijtelling van slechts € 4.375 (35% van € 12.500). Dit kost je € 2.275 aan inkomstenbelasting. Hiermee is de bijtelling gedaald tot 5,8%!

Hoe zit het met de btw?

Voor de btw van de youngtimer gelden geen bijzondere regels. De btw op het onderhoud, de brandstof en eventueel de aanschaf kan je dus terugvragen bij de Belastingdienst.
 
Belangrijk: Bij privégebruik kun je uitgaan van de forfaitaire regeling (2,7%; 1,5%) dan wel het werkelijke gebruik.
 
Als je kiest voor de forfaitaire benadering, dan moet voor een auto die met btw is aangekocht 2,7% van de cataloguswaarde gecorrigeerd worden. Na vier jaar kan je uitgaan van 1,5% en als je een ‘marge-auto’ koopt, dat wil zeggen, een tweedehands auto die zonder btw is geleverd, dan mag je direct dit lage percentage toepassen. 
 
Door de lage bijtelling bespaar je dus flink op je jaarlijkse kosten. Daarnaast is het uiterlijk van je zakelijke auto ook belangrijk. Er zijn genoeg youngtimers te vinden met lage kilometerstanden die er nog goed uitzien. De verwachte hogere onderhoudskosten kunnen gecompenseerd worden door de lagere afschrijving. Een goede keuze dus!
 
 
Voor meer informatie, stuur een mail naar info@oamkb.nl
 
 
Februari 2015
 

Download het e-book

 
bijtelling tweedehands auto van de zaak, Hoe werkt de bijtelling bij een tweede hands auto van de zaak?, bijtelling, auto van de zaak, youngtimers, belastingadvies, belastingconsulent, eboekhouden, e-boekhouden