Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Belastingdienst België heft extra belasting op Nederbelgen

Er was een tijd dat Nederlanders naar België trokken vanwege het aantrekkelijke belastingklimaat, dat is al jaren niet meer het geval. Hoewel je zou denken dat de Europese Unie hier een stokje voor gestoken heeft, is het juist de landelijke wetgeving die DGA’s uit Nederland benadeelt wanneer ze in België wonen. Hoe pakt de Belgische Belastingdienst de Nederbelgen aan, en wat kun je daar tegen doen?

OAMKB richt zich op het MKB in Nederland, toch kijken we ook zeker over de grenzen heen om de belangen van onze klanten optimaal te behartigen. Ook Nederlandse ondernemers in het buitenland vinden een luisterend oor bij OAMKB.
 

Belastingdienst in België legt heffing op Nederlanders

Bij deze kwestie draait het om de pensioenvoorziening voor DGA’s. Wanneer je als Nederlander een pensioen spaart en deze pensioenvoorziening wilt afkopen, zal de Belgische Belastingdienst een heffing leggen op de fiscale korting die in Nederland van toepassing is. Zo wordt het belastingvoordeel vanuit Nederland flink beperkt door de regelgeving van de Belgische Belastingdienst, tot zover het “belastingparadijs” van onze Zuiderburen dus. Er zijn naar schatting enkele honderden DGA’s woonachtig in België die allemaal te maken krijgen met de Belastingdienst in zowel Nederland als België.

Ook heffingen in andere Europese landen

Er zijn ook DGA’s die in andere landen van Europa wonen die graag hun pensioenvoorziening willen afkopen om het voordeel in Nederland te pakken. Afhankelijk van de regels die de Belastingdienst in die landen hanteert is ook daar een heffing mogelijk op de fiscale korting vanuit Nederland. Ieder land in Europa stelt zijn eigen regels, het loont om als Nederlandse ondernemer in het buitenland navraag te doen naar de regels die een Belastingdienst in een Europees land toe past alvorens een enkeltje te boeken naar zonnige oorden.

Discriminatie van de Belastingdienst

In feite zou je denken dat het een puur Nederlandse aangelegenheid is. De DGA is een Nederlander, het gaat om een pensioenvoorziening in Nederland die afgekocht wordt. De Nederlandse Belastingdienst geeft een fiscale korting waarmee alles in kannen en kruiken lijkt te zijn. Maar zodra je gaat wonen in een ander Europees land zul je ook daar met de lokale Belastingdienst te maken krijgen, en die kijken verder dan inkomsten en uitgaven in dat land. Er zijn juristen die deze constructie als discriminatie zien ten opzichte van Nederlandse DGA’s die verhuizen naar een ander land in de Europese Unie. We hebben als Europeanen immers het recht om ons naar eigen believen te verplaatsen in Europa. Nu wordt een DGA uit Nederland die in Antwerpen woont benadeeld ten opzichte van een DGA in Amsterdam.

Op naar de Europese Commissie

Er lijkt voldoende grond te zijn om een klacht in te dienen bij de Europese Commissie van discriminatie voor DGA’s die in het buitenland wonen. Het exacte aantal is niet bekend, ook is het nog niet duidelijk of de Belastingdienst per land aangepakt moet worden. Wanneer je als DGA in België of een ander Europees land woont, en wilt weten hoe je met de nationale Belastingdienst om moet gaan, staan de adviseurs van OAMKB voor je klaar. Online voor heel Europa, of in persoon binnen de Nederlandse grenzen!

Belastingdienst Belgie, OAMKB, belasting, belastingadviseur