Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Behh…boekhouding en administratie

Administratie, niet echt het leukste gedeelte van het ondernemerschap. Maar nu het allemaal digitaal kan, zou het allemaal een stuk makkelijker, efficiënter en sneller kunnen. Mooi denk je dan, maar dat valt dus vies tegen. Dat dit tegenvalt, blijkt uit de Nationale Boekhoud Enquête onder ondernemingen en accountants uitgevoerd door Maurice de Hond. 
Op de eerste plaats loopt de digitalisering bij de administratieve werkzaamheden van het MKB achter op de huidige ontwikkelingen. Er wordt op grote schaal inefficiënt gewerkt met een lage standaardisatie waardoor veel tijd verspild wordt aan onnodige handelingen, de foutgevoeligheid hoog ligt en de administratie niet transparant is voor accountants en bedrijven.

Besparen
Uit het onderzoek kan geconcludeerd worden dat door beter gebruik te maken van de beschikbare technologie veel tijd en geld bespaard kan worden. Kijk, dat is goed nieuws! Zo kunnen processen verder gestandaardiseerd en geautomatiseerd worden, waardoor arbeidsintensieve handelingen met een hoge foutmarge verminderd kunnen worden. Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar wat bedoelen ze hier nou eigenlijk mee? Hier wat voorbeelden om het te verduidelijken. Post, zoals facturen en aanmaningen, kan direct digitaal vanuit boekhoudprogramma’s de deur uit worden gedaan. 80 procent van de bedrijven doet dit nog steeds via de post, terwijl betalingen wel online gedaan worden. Daarnaast kunnen bankafschriften digitaal verwerkt worden. Ruim 75 procent van de bedrijven typt dit nog steeds handmatig over.
 
Dit artikel verscheen eerder op ondernemen.blog.nl