Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Bedrijfspand gereedmaken voor verhuur aan uw BV

Verhuur je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) het bedrijfspand aan je eigen BV dan val je in box 1 onder de terbeschikkingstellingregeling (tbs-regeling). Hetzelfde geldt voor de waardestijging van het bedrijfspand.

Schriftelijk vastleggen
Als DGA kan je een bedrijfspand aankopen met het vooruitzicht deze te verhuren aan je eigen BV. Het kan zijn dat je dat pand nog eerst grondig moet verbouwen. In dit geval kan je het beste het voornemen tot verhuur schriftelijk vastleggen. Daarmee stel je de aftrek van de verbouwingskosten en de rentelasten in box 1 veilig.

Wanneer gaat de tbs-regeling in?
De tbs-regeling gaat volgens de belastingdienst in op het moment dat de verhuur ingaat. Voor de kostenaftrek kan het juist voordeliger zijn als de ingangsdatum op het moment van aanschaf van het pand is. Daarover heeft de Hoge Raad uitspraken gedaan. Zo mag de aankoopdatum bijvoorbeeld gebruikt worden als aanvangsdatum indien een onroerende zaak wordt aangeschaft met de gezamenlijke bedoeling van de tbs’er en een met hem gelieerde vennootschap (zoals een BV of een Vof) om die zaak in gebruik te geven aan die vennootschap en de zaak voor dat gebruik gereed wordt gemaakt.