Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Banken laten MKB in de steek

Mkb’ers hebben het steeds moeilijker om financieringen los te krijgen bij de bank, terwijl de meeste van deze bedrijven daar juist van afhankelijk is.

Volgens Anneke Wieling van adviesbedrijf Proviti zijn de financiële afdelingen van het mkb niet deskundig genoeg om de informatie te verschaffen die de steeds strengere banken willen hebben.

Financieringsbeheer niet professioneel genoeg
'De financiële functie bij de kleinere Nederlandse ondernemingen blijft vaak beperkt tot een afdeling boekhouding die keurig de historische informatie over de betalingen en de facturen geeft. Zij maken echter geen toekomstscenario's, kasstroomprognoses of liquiditeitsanalyses. En dat soort gegevens is nu juist wat bankiers willen', zegt Wieling in een gesprek met Het Financieele Dagblad

Kredietcrisis maakt banken voorzichtiger
Reden van de terugloop in financieringen voor mkb’ers is de kwakkelende economie. Daardoor worden bankconvenanten (afspraken met banken over financiële ratio’s, red.) gebroken en krijgt de mkb’er niet meer te maken met de lokale bankier, maar met de afdeling bijzonder beheer. Tevens is de kredietkwaliteit van debiteuren verslechterd, dus wordt het moeilijker om financieringen te krijgen met debiteuren als onderpand.
 
Lees verder op zibb.nl