Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Auto naar privé; wat met de btw?

Het thema ‘auto’ is in ondernemersland een hot item. Zo is een steeds terugkerende vraag: “Hoe zit het als ik meedoe met de btw en ik een auto naar privé wil overhevelen?”
 
Bij aankoop btw afgetrokken
De verkoop van een auto die door een ondernemer in zijn bedrijf is gebruikt, waarvoor bij de aanschaf btw in aftrek is gebracht, is belast met btw. Bij verkoop van de auto dient door de ondernemer ook weer btw in rekening te worden gebracht.
 
Bij aankoop geen btw afgetrokken
Als bij aanschaf de btw niet in aftrek is gebracht, is de ondernemer over de verkoop ook geen btw verschuldigd. U kunt de auto dus zonder extra btw-heffing naar privé overhevelen.
 
Wat is een ‘marge-auto’?
Vaak worden de termen ‘marge-auto’ of ‘btw-auto’ gebruikt, maar wat wordt hier nou eigenlijk mee bedoeld?
 
Marge-auto
Een particulier die een (nieuwe) auto koopt, kan de btw die bij de aanschaf in rekening is gebracht niet terugkrijgen. De btw blijft op de auto ‘drukken’. Wanneer deze auto later aan een handelaar wordt verkocht, wordt door de particuliere verkoper geen afzonderlijke btw berekend. De auto is dan een zogenaamde ‘marge-auto’ geworden.
 
Zakelijk
Koopt u als ondernemer een (nieuwe) auto waarbij u de btw in aftrek brengt, dan is de auto een zogenaamde ‘btw-auto’.
 
Naar privé
Het overbrengen van de auto naar privé wordt voor de btw aangemerkt als een interne levering en wordt gelijkgesteld met de verkoop van de auto. Is het een btw-auto, dan moet er btw over de vergoeding worden berekend. De vergoeding is gelijk aan de waarde in het economisch verkeer.
 
Taxatie
Wij raden u aan de auto door een erkende dealer te laten taxeren voordat u deze uit de zaak haalt. Dat voorkomt discussie achteraf met de Belastingdienst over de waarde van de auto.
 
Dit artikel verscheen eerder op ondernemingsdatabank.indicator.nl