Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Hoe kun je als leverancier van digitale diensten je btw aangeven via een EU-lidstaat?

De regels voor het leveren van digitale diensten zijn per 1 januari 2015 veranderd. Deze diensten worden nu belast in het land waar de klant woont. Voorheen was dat in het land waar de onderneming gevestigd is. Om te voorkomen dat je je in elke EU-lidstaat waar je digitale diensten levert moet registreren, bestaat er de mini One Stop Shop-regeling (MOSS-regeling). 

Je kunt dus als ondernemer die digitale diensten levert je btw over deze diensten aangeven via één lidstaat van de EU. Let op! Het gaat hier om digitale diensten die geleverd worden aan particuliere klanten. De volgende diensten komen in aanmerking:
 

Hoe bepaal je de plaats van levering van de digitale diensten?

Er wordt vanuit gegaan dat de digitale diensten belast worden in het land waar jouw klant woont. Er zijn digitale diensten waar je de plaats van levering bepaalt op basis van enkele criteria:
 
 
Je kan door bovenstaande richtlijnen toe te passen je administratieve lasten verlichten zonder dat je informatie bij de klant hoeft op te vragen. 
 
Ook kan je als je wilt afwijken van deze richtlijnen, de plaats waar je klant woont zelf bepalen. Nodig hiervoor zijn 3 niet-tegenstrijdige bewijsmiddelen. Denk aan het factuuradres, bankgegevens, het internetprotocoladres (IP-adres) of andere zakelijke gegevens. 
 
Lever jij digitale diensten, maar geen van bovenstaande? Dan heb je 2 niet-tegenstrijdige zakelijke bewijsmiddelen nodig om de plaats waar je klant woont vast te kunnen stellen.
 

Voor meer informatie, stuur een mail naar info@oamkb.nl


Februari 2015

 

Hoe kun je als leverancier van digitale diensten je btw aangeven via een EU-lidstaat?, OAMKB, btw aangeven, btw, belastingadvies, fiscalist, advies