Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Airbnb belastingen en kamerverhuur

Privé kamerverhuur kan een leuk zakcentje opleveren, tot de Belastingdienst om de hoek komt kijken. In een aantal landen heeft de populaire verhuursite Airbnb reeds afspraken gemaakt met de fiscus, zolang dit in Nederland nog niet het geval is zul je dat zelf moeten doen. De Belastingdienst kan namelijk eenvoudig jouw verhuur historie opvragen bij Airbnb, en een naheffing met boete van de belastingen kan flink oplopen met percentages tot wel 50 procent. In deze blog bekijken we de voornaamste aandachtspunten bij kamerverhuur in het algemeen, en via Airbnb in het bijzonder.

Heb je nog een lege kamer in huis waar je munt uit wilt slaan? Neem eerst contact op met de financieel professionals van OAMKB voordat je met kamerverhuur begint op Airbnb.

Kamerverhuur en inkomstenbelasting

Wanneer je een deel van de eigen woning verhuurt, is het mogelijk dat je inkomstenbelasting moet afdragen. Onder specifieke condities zoals bij kamerverhuur aan studenten met een maximale huursom, is het wellicht niet nodig inkomstenbelasting af te dragen.

Airbnb voor toeristen

Afgezien van de toeristenbelasting die op gemeentelijk niveau wordt afgerekend, moet je ook inkomstenbelasting betalen over de inkomsten uit eigen woning. De inkomsten worden berekend door 70% van de huur te nemen en hiervan af te trekken de direct gerelateerde kosten. Je mag nog steeds de hypotheekrente volledig aftrekken.

Inkomsten uit overige werkzaamheden

Omdat kamerverhuur een zekere mate van arbeid met zich meebrengt, zul je doorgaans ook inkomsten uit overige werkzaamheden in box 1 moeten opnemen. Directe kosten zoals gas, elektra, internet en water mogen afgetrokken worden, evenals het deel dat zelfstandig wordt verhuurd.

Omzetbelasting bij Airbnb

Enerzijds valt kamerverhuur onder de omzetbelasting, anderzijds is het BTW bedrag over de inkomsten doorgaans niet hoger dan 1345 euro en dan valt het onder de kleine ondernemersregeling. Het is mogelijk om administratief werk te besparen door een ontheffing aan te vragen bij de Belastingdienst. Je mag dan geen BTW meer in rekening brengen aan de huurder of Airbnb.

Zuiveringsheffing

Kijk er niet vreemd van op wanneer het waterschap plotseling twee aanslagen oplegt voor de zuiveringsheffing. Volgens een uitspraak van het Gerechtshof wordt het gedeelte dat verhuurd wordt gezien als zakelijke ruimte, wat los staat van de persoonlijke woonruimte.

Toeristenbelasting verschilt per gemeente

In pakweg driekwart van de gemeenten wordt toeristenbelasting geheven, deze moet je afdragen wanneer dit van toepassing is. Het specifieke bedrag verschilt per gemeente, daarnaast zijn er gemeenten die juridisch gezien geen toeristenbelasting mogen opleggen. Vraag na wat de verplichtingen zijn aan jouw lokale juridisch adviseur.

Dit moet je weten over kamerverhuur en Airbnb:

Wanneer je meer wilt weten over kamerverhuur en de consequenties met betrekking tot de fiscus kun je contact opnemen met jouw lokale OAMKB administratiekantoor.

Airbnb, Privé kamerverhuur