Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Administratie 2.0 bij Ondernemersdag Den Haag

De Ondernemersdag regio Den Haag op woensdag 22 november stond in het teken van de ‘administratie 2.0’. Naast leerzame presentaties was er ook genoeg tijd om gezellig te netwerken en als afsluiter was er nog een spannende pubquiz! OAMKB partners Daniël Spaans en Ramon van Winkel (OAMKB Den Haag), George van der Spek (OAMKB Krimpen) en Martin Teunisse (OAMKB Schiedam) organiseerden een boeiende ondernemersdag voor hun klanten en relaties, op een wel heel bijzondere locatie, namelijk Fort 1881 in Hoek van Holland. 

 

Authentieke Fort 1881 

Nadat alle gasten werden ontvangen in het naastgelegen museumcafé liep iedereen naar het historische Fort. Eenmaal binnen was het soms bukken voor de lange mensen, want het voormalige pantserfort heeft meerdere lage gangen. Het Fort is gebouwd om de monding van de Nieuwe Waterweg bij aanvallen vanuit zee te kunnen beschermen. Inmiddels is het Fort ingericht als Nederlands Kustverdedigingsmuseum en is het een authentieke historische plek; het beste bewaarde geheim van Zuid-Holland. In het Fort zie je afbeeldingen waarop de soldaten destijds binnen de muren hebben gewoond en gewerkt; het vertelt alles over het leven in het Fort in de oorlogstijd en de rol die het speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Administratie 2.0

Tijdens het inleidende woord door OAMKB partner Ramon ten Winkel werd direct duidelijk gemaakt: ‘OAMKB is niet je standaard boekhouder’. OAMKB probeert de administratieve zaken van haar klanten zoveel mogelijk te automatiseren. Maar naast de administratie heeft OAMKB ook een grote adviserende rol bij de onderneming van haar klanten en kijkt samen met de klanten naar onderwerpen als: waar staan we, waar gaan we heen en hoe kunnen we dat bereiken. Met administratie 2.0 wilden de OAMKB partners duidelijk maken dat advies geven het gaat overnemen van de administratie. Boekhouder wordt financieel professional; administratie en advies in één.

Recht bestaat niet

Na het welkomswoord trapte onze eerste presentator, advocaat en belastingdeskundige Ton Brussee, de dag af. Ton is een zeer ervaren fiscalist. Hij is vaak van mening dat je fiscale zaken meer vanuit de praktijk moet benaderen (en oplossen) dan vanuit de theorie. Hiervoor heb je dan wel een fiscale adviseur nodig. Zijn lijfspreuk is dan ook: je mag niet liegen, maar wel iets inkleuren. De wet DBA is - naar zijn mening - een gedrocht en zal, ondanks alle aanpassingen, niet naar tevredenheid gaan functioneren, zowel bij ondernemer als fiscus. Hoe kunnen ondernemers zich dan toch wapenen hiertegen? Zorg dat je de basisprincipes van een zelfstandige ondernemer kan aantonen, zorg voor een aantal opdrachtgevers, eigen kantoor, eigen website, eigen gereedschap en bijvoorbeeld een eigen auto. Nog steeds is de fiscus een bureaucratisch instituut: "Beter kunnen we het niet maken, ook niet makkelijker", vertelt Ton. Mocht je in discussie komen met de fiscus zorg er dan voor dat je een OAMKB fiscaal professional in de arm neemt. Vaak ontbreekt het de ondernemer aan fiscale kennis, alleen is een fiscus moeilijk te benaderen. Een fiscaal professional daarentegen kan vaak sneller tot zaken komen en nog beter: vaak oplossen.

Koffie breekt het ijs

Na een korte pauze nam oud belastingcontroleur Nico Mos het woord over. Nico nam de aanwezigen mee in het traject van een belastingcontrole en hoe het bezoek eraan toe gaat. Het belangrijkste was toch wel: “Zorg dat je een bak koffie klaar hebt staan”, vertelt Nico gekscherend. Hij nam het publiek mee in de mooie ervaringen die hij heeft meegemaakt. “Eén van mijn klanten vertelde dat ze drie dagen niet had geslapen, waarop ik lachend vroeg of ze iets te verbergen had. Maar dat had ze niet; ze was bang dat ze alles fout had gedaan. En dat had ze ook! Ik heb haar logischerwijs geadviseerd contact op te nemen met een goede boekhouder die haar administratie doet en haar kan adviseren”, vertelt Nico lachend. Zijn enthousiaste manier van vertellen zorgde ervoor dat iedereen geboeid naar zijn verhaal luisterde.

Er kan er maar één de winnaar zijn

En toen was het tijd voor het laatste onderdeel van deze dag: de Pubquiz!! Nadat alle aanwezigen in groepen werden verdeeld startte de quizmaster met de eerste ronde. Algemene kennisvragen werden gesteld en het was af en toe even graven in het geheugen; in welke fictieve wijk woont de familie Flodder in de gelijknamige serie? Toen het antwoord ‘Zonnedael’ werd gegeven klonk het luid in de zaal ‘ah, dat was het!’ Speciaal voor de OAMKB partners werd er ook een fiscale ronde gehouden waar ze hun kennis van expertise konden testen. Na drie rondes was daar de uitslag en zoals altijd: er kan maar één groep de winnaar zijn. Gefeliciteerd Edo Knol (Capital Union),  George van der Spek (OAMKB Krimpen), Edgar van Lingen (Lingen Risico advies) met de welverdiende eerste plaats! 

Wat was het toch een gezellige dag. We kregen mooie reacties zoals ‘wat een mooie en indrukwekkende locatie’ en ‘informatieve presentaties waarin de presentatoren het leuk hebben gebracht’. Wil jij ook een boeiende OAMKB ondernemersdag bij jouw in de buurt bijwonen? Neem dan contact met ons op en we sturen je een uitnodiging voor een bijeenkomst bij jou in de buurt!