Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

‘Accountancy moet vraagstukken over kwaliteit zelf oplossen’

Als de accountancy het initiatief over de hervorming van de accountancy niet naar zich toetrekt, dreigt het vak in een neergaande spiraal te geraken. Europa zal de wettelijke controle dermate reguleren dat de speelruimte voor accountants zo goed als nihil wordt. Dat stelt bestuursvoorzitter Jeremy Newman van BDO International.

Hij reageert daarmee op de 'green paper' van de Europese Commissie over verbetering van de accountancy. In dit openbare discussiestuk zijn diverse onderwerpen ter overweging gegeven, zoals toezicht, concentratie, internationalisering. De Europese Commissie wil naar aanleiding van deze green paper de inbreng meenemen vanuit de accountancy.
 
Vanuit de accountancy zijn al kritische kanttekeningen geplaatst, vooral vanwege de suggestie om de combinatie van controle en advies te gaan verbieden. Ook de suggestie van gedwongen splitsing van grote kantoren valt slecht.
 
Jeremy Newman is echter blij met de green paper, vooral omdat de Europese Commissie zo veel aspecten van de accountancy ter discussie stelt. "Dat is nodig, want we staan voor vragen waarvoor geen simpele antwoorden zijn, anders hadden we die al gevonden. Tot nu toe is in afzonderlijke lidstaten veel onderzoek gedaan naar kwaliteit van de accountancy, maar die bestreken nooit de volle breedte van het vakgebied. Dat is echter wel nodig, want als je structurele verbeteringen wil, moet je naar het geheel kijken in plaats van de losse delen."
 
Newman stelt dat de opgeworpen vraagstukken door de accountancy zelf moeten worden beantwoord. "Het belang daarvan gaat uit boven dat van de individuele kantoren. Als wij niet zelf met antwoorden en voorstellen komen, is er een reële kans dat de politiek met aanvullende regelgeving zal komen. Nu al zijn er veel regels ingevoerd. Als dat nog meer wordt, kan de accountancy verworden tot bureaucratie. Welk talent wil hier dan nog werken?"
 
Lees verder op accountant.nl