Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Tip: Keer je aandelenkapitaal belastingvrij aan jezelf uit

18.000 mag ook 1 euro zijn

Ooit bij de oprichting van je BV ben je verplicht geweest € 18.000 kapitaal in aandelen te storten. Die staan nu ook op je balans, en zitten er ‘vast’ in , ondertussen is die verplichting er niet meer.

Notaris € 375,-

Daarom mag je dit kapitaal door laten halen bij een notaris, waardoor het vrij valt ten gunste van je rekening courant – privé verhouding. Het resultaat is dat je dus zonder problemen € 18.000 euro aan je BV kunt onttrekken zonder dat je daar belasting over betaald. Uiteraard is het een koekje van eigen deeg: ooit heb je het er ook in gestopt…!

Addertje

Er zit mogelijk wel 1 addertje onder het gras, namelijk wanneer de fiscale waarde van het destijds ingebrachte vermogen lager is geweest dan € 18.000. Dan kan het niet (tot het bedrag van de fiscale inbreng kan belastingvrij terugbetaald worden). De procedure om het kapitaal er belastingvrij uit te krijgen is wel kostbaar. Het gestorte aandelenkapitaal moet verminderd worden (afstempelen in de volksmond) en dit kan alleen via de notaris. De notaris via OAMKB rekent daar € 375,- voor.

Uitkeringstoets

In ieder geval moet per BV een uitkeringstoets worden gedaan om te checken of het kan. Daarnaast is bij pensioen/stamrecht BV extra voorzichtigheid geboden om te voorkomen dat de belastingdienst hier kan stellen dat sprake is van een ongeoorloofde transactie. Ook dat zal door ons getoetst moeten worden. Het is de vraag of er dan nog iets van een eventueel voordeel overblijft: bij de commerciële waardering van de pensioenvoorziening loopt deze verplichting erg op en dat heeft grote invloed op de ruimte voor terugbetaling van kapitaal.

Uitkeringstoets = Een BV mag alleen uitkeringen (zoals dividend) doen aan aandeelhouders als de uitbetaling van schulden aan overige crediteuren niet in gevaar wordt gebracht. Dit moet worden aangetoond met een uitkeringstoets. Bij een verkeerde beslissing zijn de bestuurders (hoofdelijk) aansprakelijk voor de door de uitkering ontstane tekorten plus rente en kunnen aandeelhouders verplicht worden tot terugbetaling van de ontvangen uitkering.

Voor meer info: mail naar info@oamkb.nl of vraag het je OAMKB partner in de buurt


maart 2016
 

stapel biljetten 500 euro aandelenkapitaal belastingvrij, aandelenkapitaal, belastingvrij, BV, kapitaal, belasting, belastingadviseur, fiscalist, OAMKB