Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

2050 is happening now deel 1: gratis online studies

Gratis online (universitaire) opleidingen

2050 is happening now
Het vorige blog “2050 ziet er best aantrekkelijk uit, toch?” is een vertaling van het artikel van Business Insider. Het artikel laat ons als ondernemers zien waar de kansen in de markt (komen te) liggen. Omdat deze ontwikkelingen volgens OAMKB zeker niet zo lang op zich laten wachten, delen we de komende weken de vernieuwingen die zich NU al voordoen, als mogelijke inspiratiebron voor je eigen bedrijfsvoering. Daarbij beginnen we bij het begin: iets nieuws leren.


Een leven lang leren
 

Assher: Robotisering verplicht scholing van werknemers
‘Een leven lang leren’ wordt steeds belangrijker nu banen niet meer voor het leven zijn en innovaties heel snel gaan.

'Scholing is niet alleen een fundamenteel recht, maar ook een fundamentele plicht', stelt Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken in dit artikel op de site van de internationale denktank Policy Network. De PvdA-bewindsman gaat onderzoeken of een werkgever verplicht kan worden een deel van het uit te betalen loon te reserveren voor scholing van zijn werknemers.

Assher ziet bijscholing als het antwoord op de dreigende terugloop van banen door robotisering. Hij wil de focus verschuiven van baanzekerheid naar werkzekerheid.

Bron: Leren en werken

Leuk dat er dan meteen naar de werkgevers wordt gekeken om de arbeidsmobiliteit te financieren. En dat geeft niet, als we gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die diezelfde innovaties inmiddels opleveren.


Gratis online leren
 

Opleidingsmateriaal van universiteiten
MIT Open Course Ware begon in 2002 de educatieve materialen van zijn Bachelor -en Masteropleidingen online te zetten. In 2007 volgde de Technische Universiteit Delft. Om een hele studie op deze manier te volgen vereist veel zelfdiscipline. In 2006 is de Khan Academy opgericht. Zij zetten juist de lessen online.


Online lessenbibliotheek van De Kahn Academy
Salman Kahn die 3 technische studies heeft afgerond en MBA heeft (master of Business Administration), werkte bij een Hedgefonds toen zijn nichtje hem vroeg bijles wiskunde te geven. Toen de fysieke afstand te groot bleek om elke keer te overbruggen, gaf hij haar af en toe les via Youtube. Het meisje bedankte hem na een tijd voor zijn komst en vroeg of hij voortaan alleen de lessen via Youtube wilde geven. Het was makkelijker voor haar omdat ze nu op haar eigen tempo kon kijken, luisteren, terugspoelen en haar eigen werk controleren zonder dat er niemand over haar schouder meekeek.

Al snel bleek dat er duizenden mensen zijn filmpjes bekeken. Hij zegde zijn goedbetaalde baan op en richtte de Kahn Academy op met de missie: 's werelds eerste kosteloze en virtuele school met wereldklasse" op poten zetten.

Inmiddels zijn er in Amerika 11 scholen die al met Kahn werken. De een laat haar leerlingen de lessen thuis volgen, waarna de leerkrachten de leerlingen op school begeleiden met hun huiswerk. De andere school biedt de Kahn Academy als zomerprogramma aan.

Ook in Nederland wordt er al veel met Kahn gedaan.

Een interessante zijsprong is dat de Kahn academy minder belang hecht aan klasruimten, scholen en de administratieve infrastructuur, en aan onderwijzers zelfs een kwaliteitslabel toekent.

Op Khan Academy kun je eindeloos veel lessen volgen. Via leuke extra’s bij het behalen van je doelen en de feedback over je webbezoek word je herinnerd en aangemoedigd.

Voor ondernemers zijn interessante lessen te volgen over economie en finance.


Economics finance gratis online studies 2050 happening now


Online opleidingen volgen via MOOC’s

Massive open online courses (MOOC’s) zijn volwaardige universitaire opleidingen die je via internet gratis kunt volgen. Op edX vind je het aanbod van 41 Amerikaanse universiteiten. Er is ook een pagina met onderwerpen van MOOC’s over de hele wereld.

Ook de Nederlandse Universiteiten TU Delft, UvA, Leiden, WUR bieden MOOC’s. TU Delft is nu zelfs bezig punten toe te laten kennen aan het volgen van MOOC’s.

Deze nieuwe onderwijsvormen zijn een stuk goedkoper en toegankelijker voor ondernemers en haar werknemers om zich te verdiepen in nieuwe mogelijkheden.


Corporate learning
 

e-learning
Om je medewerkers op te leiden en te trainen zijn er e-learning modules verkrijgbaar zoals bij courseware. Dit zijn cursussen die medewerkers zelf, online, kunnen volgen op hun eigen tempo, thuis of op het werk. De module toetst ook of de kennis ingeoefend is.

Ook kun je een eigen e-learning module laten maken voor het aanleren van een specifieke taak/kennis.

Het UMC heeft zelf een e-learning programmeerafdeling in huis die op verzoek van de docenten of leidinggevenden een module bouwt voor bijvoorbeeld het leren, inoefenen en toetsen hoe een Keizersnede wordt gedaan, of het gebruik van nieuwe apparaten.

De trend hierin is Blended learning: een mix van verschillend leeraanbod. Daarbij wordt uitgegaan van de 70-20-10 regel: 70% leer je van de praktijk; 20% van collega’s en slechts 10% door training. Door een combinatie te maken van deze 3 vormen, en het afwisselen van digitaal en fysieke training wordt continu gezocht naar de meest effectieve manier van opleiden.


EPPS: meest efficiënte learning-on-the-job
De snelst opkomende trend is de Electronic Performance Support Systeem EPPS (prestatie ondersteunend systeem op de computer). Dit is dus geen cursus, maar begeleidende informatie tijdens het uitvoeren van een taak. Waar dat vroeger met Post-its op de computer ging en de F1 toets voor ‘help’ gebruikt werd, zijn er nu geavanceerde systemen die de prestatie van de medewerker ondersteunen door hem/haar op elke benodigde plek in 2 á 3 zinnen informatie verder te helpen.


TEDx

Uiteraard kan elke ondernemer zijn inspiratie halen uit interessante TEDx presentaties van maximaal 18 minuten. Sprout heeft 15 docus over ondernemerschap verzameld.


Workshops, webinars en trainingen bij OAMKB
 

OAMKB voor ondernemers
Workshops en webinars worden steeds meer gegeven op het gebied van boekhoudsoftware; ondernemerschap; financiering (crowdfunding); fiscale voordelen; nieuwe regelgeving voor ondernemers; retail analyse tools en marketing.
De workshops, webinars en vrije inlooptijden de komende tijd:

- Yuki voor beginners en gevorderden OAMKB Sittard

- Open inloopdag 22 februari 14.00 - 21.00 uur OAMKB Gemert

- Open inloopdagen:


- Exact online voor beginners en gevorderden op aanvraag door OAMKB Etten-Leur en OAMKB Venlo

- Business intelligence op aanvraag door OAMKB Etten-Leur

- Marketingworkshop op aanvraag door OAMKB marketing


En natuurlijk niet te vergeten: de ONDERNEMERSDAG 2016 op 7 oktober 2016
Die is er speciaal op ingericht met om vanuit Echt goed werken tot nieuwe en betere strategieën voor je bedrijf te komen. Bekijk hier het filmverslag van vorig jaar.


gratis online studies ondernemersdag 2015

 

Maart 2016