Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Bankvrij ondernemen

Uit de blog “2050 ziet er best aantrekkelijk uit, toch?” (een vertaling van het artikel van Business Insider) is een reeks van 7 blogs ontstaan waarin we laten zien dat deze ontwikkelingen zeker niet zo lang op zich laten wachten. In deze blog het betoog dat we nu al geen banken meer nodig hebben, omdat bedrijven uit de nieuwe economie de meeste functies hebben overgenomen.

Vandaag deel 2: we kunnen steeds meer zonder de banken.

De 3 grote ‘too big to fail’ banken, worden langzaam maar zeker opzij gezet
 

marktconcentratie bankensector

Welke bank is goed voor een automatische administratie?

 
De grote 3 verschillen niet zo in aanbod en prijs. Ze hebben alle drie alles in huis: zakelijk bankieren, hypotheken en bedrijfskrediet, zakelijke creditcard, verzekeringen. In essentie:

ING

Bankmutaties kunnen automatisch in de online administratie ingelezen worden. ING heeft vooralsnog als enige bank de mogelijkheid om alles over te schrijven via de app. Een identifier is niet meer nodig.

ABN AMRO

Bankmutaties kunnen ook automatisch in de online administratie ingelezen worden. Je hebt voor veel overschrijvingen nog wel een identifier nodig.

Rabobank

Rabobank is aan het reorganiseren (er gaan 9000 werknemers uit) en dat heeft voor ons ondernemers een aantal consequenties:

Banken zonder automatische koppeling

De kleinere banken hebben geen bankkoppeling met de grote online boekhoudsoftware waardoor je regelmatig alle bankmutaties zelf moet downloaden en weer moet uploaden in je boekhoudsoftware. Dit werkt fouten in de hand, geeft geen 24/7 up-to-date inzicht in je cijfers. Sommige van deze banken (Triodos) hebben ook geen zakelijke creditcard.

Een nieuwe bank voor ZZP’ers: KNAB

Interessante ontwikkeling dat er een nieuwe bank is ontstaan. KNAB is natuurlijk nog steeds een gewone bank, maar dan gewoon achterstevoren. Ze richten zich specifiek op ZZP’ers om alle diensten in 1 pakket aan te bieden en niet alle diensten (credit card, transacties etc) los in rekening te brengen. De functie van deze bank is hetzelfde als alle andere banken, alleen is de prijs voor ZZP’ers aantrekkelijker. Ook omdat alle transacties online gaan. Er is helaas nog geen koppeling gemaakt met de boekhoudsoftware, maar die staat wel op de planning.

Maar.. banken veranderen niet meer

Voor wie het boek van Joris Luyendijk gelezen heeft ‘Dit kan niet waar zijn’; zijn columns heeft gelezen in het NRC en/of de film ‘The Big Short’ heeft gekeken, begrijpt dat, willen we een volgende crash voorkomen, we niet op de banken hoeven wachten om te veranderen.
 
ruzie bedrijf bank zonder ondernemen
 
Joris Luyendijk zegt in zijn artikel over The Big Short dat je de bankier persoonlijk aansprakelijk moet maken, anders blijft het ‘Other people’s money’, opgeteld bij de lage status van de risicobewakers; de op winst gerichte kredietbeoordelaars (waarom zou je je eigen klant een slechte rating geven); de klapstoel waarop de bankmedewerkers die het voor het zeggen hebben zitten in Londen en New York, dan weet je dat niemand binnen de bank bezig is met het voorkomen van een nieuwe crash. 
 

Ad 1. Alternatief voor de banklening

Crowdfunding

Deze alternatieven schieten als paddenstoelen uit de grond: crowdfundingplatformen. De eerste met een vergunning in Nederland was Geldvoorelkaar.nl. OAMKB heeft al veel crowdfundingprojecten bij Geldvoorelkaar gedaan.
 
Stapelfinanciering is steeds meer aan de orde bleek op de Crowdfunding day van vorig jaar: een deel via familie, vrienden of de bank en/of een deel van jezelf en een deel via crowdfunding.

Spotcap

Deze kredietverstrekker die met haar naam aanduidt: ‘on the spot’ capital voor MKB ondernemers tot €150.000,-. De financiering komt direct van investeerders, zonder tussenkomst van een bank. Het is geen crowdfunding, waardoor het niet door een externe kredietbeoordelaar beoordeeld hoeft te worden of volgestort hoeft te worden. Dit maakt het proces enorm snel.


Ad 2. Alternatief voor de bankverzekering

Broodfonds

Voor MKB ondernemers is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te duur. Het Broodfonds is een concept dat in een kleine groep, tussen de 20-50 deelnemers elkaar laat verzekeren. Elke deelnemer krijgt een eigen rekening. Daarop spaart hij voor de groep. Wanneer er iemand ziek is, krijgt diegene geen bedrijfsarts toegewezen, maar beterschapsberichtjes en van elke deelnemer (automatisch) 70% van zijn salaris gestort. Uit ervaring blijkt dat er nooit meer dan 3 mensen tegelijk langdurig ziek zijn en dat kan de groep goed dragen. Maakt er niemand misbruik? De deelnemers kennen elkaar al of leren elkaar beter kennen door de bijeenkomsten. Hetgeen direct een interessant businessnetwerk kan opleveren. Stap je uit, dan is het geld op jouw rekening nog steeds van jou en krijg je dat terug.
 
Het Broodfonds is getest tussen 2006 en 2009. Sinds 1 januari staat de stand op: 170 broodfondsgroepen in 88 plaatsen. Er zijn er nog eens 20 in oprichting. In totaal zijn nu 7000 MKB ondernemers verzekerd via het Broodfonds.


Ad 3. Alternatief voor banktransacties

 
Banken worden door MKB ondernemers allang niet meer als kredietverstrekker gezien of businesspartner voor ondernemingsplannen en liquiditeitsprognoses. De meest waardevolle dienst is het faciliteren van de transactie tussen partijen. En dat kan ook anders:

Paypal

Met Paypal kun je eenvoudig online betalingen doen en ontvangen. Paypal is gekoppeld aan je bankrekening of creditcard, maar je kunt ook geld op je Paypal rekening zetten en daarmee betalen. 
 
Elon Musk is de oprichter van Paypal en heeft ook de Tesla op de markt gebracht. In deze Ted uit 2013 legt hij zijn drijfveren uit. Sinds deze week kan Musk overigens eindelijk gebruik maken van de domeinnaam Tesla.com. Daarvoor moest hij het nog doen met teslamotors.com. (Uiteraard verwijst die nog altijd door naar teslamotors.com omdat dit domein een hogere SEO waarde heeft opgebouwd in Google.)
 
Ook SpaceX is van zijn hand. SpaceX zorgt voor goedkoper en herbruikbaar ruimtetransport naar de Internationaal Ruimtestation ISS. Hij werkt ook aan een vlucht voor 100 mensen naar Mars. 


Ad 4. Alternatief voor banksparen

 
Sparen bij de bank kost geld. De belasting over je spaargeld is namelijk hoger dan de rente die ervoor krijgt. In dit recente artikel over investeren lees je hoe je dit kunt voorkomen: Investeringstips. Het alternatief voor sparen bij de bank is dus beleggen. 


Ad 5. Alternatief voor bankbeleggen

 
En dan zijn we weer bij 1 aangekomen, want het nieuwe financieren houdt verband met het nieuwe beleggen. Voor beleggers zijn er wel andere platformen gekomen die gebruiksvriendelijk zijn, overzicht geven van de beleggingen en zelfs het nagenoeg realtime kunnen volgen van de bedrijven waar in belegd is.

Binq (Binqbank)

BinckBank is opgericht in 2000. Het is een onafhankelijke online bank voor beleggers en heeft een top 5 positie in Europa en een beursnotering aan NYSE Euronext Amsterdam. Sinds 1 maart 2006 maakt het bedrijf onderdeel uit van de Amsterdam Midkap Index (AMX). De marktkapitalisatie eind juni 2012 bedroeg € 477 miljoen. Bron: Banken.nl
 
Binq werkt volledig online, ook mobiel door middel van een gebruiksvriendelijke beleggingsplatform. Ook verzorgen ze beleggerseducatie. 

DeGiro

Dit online beleggersplatform voor professionele particuliere beleggers werkt via het Google model: zo snel mogelijk, zo veel mogelijk transacties doen, zodat de kosten per transactie haast onmogelijk laag zijn. Een aandeel KPN kost bij de Rabobank €57,- en bij DeGiro €12,-, bijna 80% goedkoper.
 
Degiro meldde vorig jaar al internationaal uit te breiden en Binqbank op de hielen te zitten.

DeZiro

DeGiro heeft waarschijnlijk naar de appwereld gekeken en heeft nu een platform opgericht waarop je kosteloos aandelen kunt kopen en verkopen: DeZiro. De ‘prijs’ die beleggers wel moeten betalen is het zien van reclame. In Nederland wordt het platform nog niet aangeboden omdat de Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) geen reclame toestaat bij een broker.
 
En dit zijn natuurlijk niet de enige mogelijkheden… We hebben geen belang in deze partijen, en het is ook geen volledige lijst. Het is wel een inspirerende lijst geworden zo. Kun je iets bijdragen of toevoegen? We zijn heel benieuwd!


Geïnspireerd?

Mis de blogs niet en schrijf je in voor de leuke berichten: 
Dan word je 1x per week verrast met een leuk bericht ter vermaak en inspiratie.
 
 
 
 
2016
 
too big to fail bankvrij ondernemen, automatische administratie, banken, online bankieren, online administratie, mkb, oamkb, administratie, online