Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

2050 is happening now deel 5: de werkplek van de toekomst

Het droomscenario

Voor veel ondernemers is werken in een omgeving die gezond en prettig om te verblijven is, het meest belangrijk... tenminste, als de basisbehoeften volgens de Piramide van Maslow bevredigd zijn.

2050 is happening now De werkplek van de toekomst basic human needs

Digitale revolutie

Uiteraard is de grootste hefboom naar de nieuwe economie de digitale revolutie. Een  kantoor kan volledig virtueel zijn: via je computer en je telefoon. Via Google Hangout/Skype/Join.me kun je overal en altijd met elkaar vergaderen, zonder fysiek bij elkaar te zitten. “Ook Obama doet het.”

Obama werkplek toekomst 2050 happening now

Papiervrij

Een van de grootste voordelen van het digitale kantoor is het volledig papiervrij kunnen werken. Dat scheelt in opslag, is goed voor het milieu en voor je budget. Bovendien kun je via de cloud al je gegevens overal en altijd raadplegen.

werkplek toekomst 2050 happening now

OAMKB heeft de hele administratie papiervrij gemaakt, en tot 70% volledig geautomatiseerd. Alle mappen die nu (nog) in de kast staan, kunnen bij het oud-papier.  Het kan je zomaar een heel nieuwe ruimte opleveren.

Circulaire economie

Cradle to Cradle; afval bestaat niet; de biobased economy zijn termen die je wellicht bekend zijn. Alle duurzaamheid draait om de circle of life: in de natuur bestaat ook geen afval, alleen transformatie. Wanneer we bij het ontwerp van een product ook de eindbestemming meenemen, die weer de bron vormt van een nieuw ontwerp, zijn we van ons afval, onze uitputting en vervuiling af. Daarom wordt in de duurzame wereld gebruik gemaakt van re-cycling en up-cycling; wordt er gekozen voor snel hergroeibare materialen; en wordt de levenscyclus zo lang mogelijk opgerekt. In dit systeem wordt onderscheid gemaakt tussen de biologische en de technische kant van de productcyclus.

biobased circulaire economie werkplek toekomst 2050 happening now

Investeren in stenen, versteend

Gebouwen worden steeds minder als investering en steeds meer als een blok aan het been van de ondernemer ervaren. Huurcontracten zijn al snel te lang en kopen is erg risicovol. Gebouweigenaren kampen met de snel veranderende marktvraag en leegstand. De projectontwikkelaar is (als naam) verdwenen en is nu gebiedsontwikkelaar die zijn blik dus verruimt. Er wordt gezocht naar meer flexibiliteit m.b.t. gebouwen: aanpassen aan de huurder/aantal huurders/bestemming/veranderende eisen.

mHome: modulair biobased

Een van de meest recente vernieuwingen in de bouw is deze mHome van ORGA bouw die binnenkort wordt geopend door minister Kamp op de Innovation Expo in Amsterdam.

huis toekomst werkplek  2050 happening now

Elke module, die gemaakt is van biobased bouwmateriaal (gebaseerd op de levende bios ipv oilbased),is modulair en multi inzetbaar (noodwoning, studentenwoning, mantelzorgunit, mobiel kantoor enz.). Zo kan ook eenvoudig worden ingespeeld op de veranderende vraag naar en de bestemming van binnenruimten. De modules worden in de fabriek volledig gebouwd en ter plekke in elkaar gezet aan elkaar gekoppeld. Wil je uitbreiden, dan schakel je modules bij, krimp je in, dan verkoop je een module of geeft je hem terug aan de leasemaatschappij.

Duurzaam inkopen is niet genoeg

Zoals wij gewend zijn te kijken naar onze werkplek is vanuit de producten: een gebouw, lampen, een verwarming, een bureau, een stoel en een computer.

Als je als ondernemer wilt bijdragen aan een duurzamere toekomst, ga je aan de slag met energiebesparende apparaten, isolatie en afvalscheiding. En als iedereen dat nou doet… schieten we eigenlijk nog steeds niet hard genoeg op.

Thomas Rau

Een van Nederlands beroemdste architecten Thomas Rau, o.a. bekend van het prachtige gebouw de St@art in de Apenheul, heeft een model ontwikkeld dat in de circulaire economie past, financieel interessant is en past in de toekomstbehoefte van ondernemers, genaamd turnToo.

Performance based

Rau heeft het productdenken omgezet naar prestatiedenken: welke prestatie verwacht je van een kantoorruimte?: een aangename en gezonde ruimte om in te verblijven, lichturen, zituren, toegang tot internet.

Wanneer dan bijvoorbeeld Philips lampen op gaat hangen die regelmatig vervangen moeten worden, is dat hun keuze.

Dit zorgt ervoor dat Philips niet meer streeft naar het verkopen van zoveel mogelijk lampen, maar het zo efficiënt mogelijk verlichten. De focus komt dan dus automatisch op duurzaamheid en kwaliteit, dus ledlampen en natuurlijk licht.

old linear economy new circular economy werkplek toekomst 2050 happening now

Geen (hoofd) kantoor meer

In een vorig blog over de voorspellingen voor 2050 werd al gezegd dat het hebben van een (hoofd)kantoor zoals we die nu kennen verdwijnt.

De performance based gebouwen zullen dan ook een verzamelplek van werken, leren, vergaderen en ontspanning zijn. En ook die zijn er allang: Seats2Meet, Het Nieuwe Kantoor. OAMKB dat zelf nooit een hoofdkantoor wilde, heeft zich nu dan toch centraal verschanst: in Het Nieuwe Kantoor in Ede. Met de 50tal trainingen die er jaarlijks plaatsvinden voor OAMKB partners blijkt een centrale plek wel zo fijn.

We huren een klein kantoor in het HNK en nemen een vergaderzaal af wanneer nodig. Zo ben je altijd, optimaal flexibel. We delen de ruimte, wifi, grandcafe, receptie ed. met andere ondernemers. Wel zo gezellig en efficiënt.

We betalen voor zituren, lichturen een aangename ruimte, beveiliging en voor het kunnen parkeren van de eventuele auto’s (gelukkig geen bordje voor een eigen parkeerplek).

Hierdoor hebben we een efficiencyslag gemaakt waardoor de overhead voor de OAMKB klanten nog verder omlaag is gebracht. Dat levert meer tijd op voor OAMKB partners, die zij aan jullie bedrijf kunnen besteden.

Kantoor studio werkplek toekomst 2050 happening now

Verschillende werkstoelen als in een fitnesszaal

We kunnen ons wel voorstellen dat je straks het meeste werk doet via je Google Watch en Occulus Rift en dat je het schrijfwerk doet in apparaten die zich gespecialiseerd hebben in de taak. Zo heb je voor creatief werk een meer inspirerende omgeving nodig, waarin je op een bal zit en wat ideeën aan je scherm dicteert. Terwijl je voor diepgaand denkwerk het liefst in een concentratie bevorderende stoel gaat zitten.

man laptop werkplek toekomst 2050 happening now

Er zijn ook vast genoeg werkzaamheden die je kunt combineren met wat lichaamsbeweging.

Beweegreden voor deze reeks

OAMKB is fan van de nieuwe economie en alles wat daar naartoe beweegt. Zo is de robotisering uiteraard ook machtig interessant. We kunnen de administratie al tot 70% volledig automatiseren en als het aan ons lag, zouden er geen boekhouders meer hoeven bestaan. Veel van onze klanten hebben een MKB bedrijf in de nieuwe economie. We denken met ze mee, helpen ze aan financiering, kijk maar naar de crowdfunding projecten die we mogelijk gemaakt hebben. Heb je ook financiering nodig? Lees dan meer over onze crowdfunding. We zitten zelf op de kop van de golf met innovatieve software, maar vooral met de werkprocessen zodat administraties helemaal automatisch kunnen verlopen.

Ben je ook ondernemer in/naar de nieuwe economie, dan helpen we je heel graag verder ontwikkelen. We hebben alle ambitie en expertise in huis om je verder te helpen. Neem contact op om eens te sparren, om kennis te maken en om eens te snuffelen hoe wij dat in de administratie en accountancy voor elkaar krijgen. Je bent van harte uitgenodigd!

info@oamkb.nl. 085 - 30 30 794

 

maart 2016