Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

2050 is happening now deel 4: de nieuwe mens

Uit de blog “2050 ziet er best aantrekkelijk uit, toch?” geven we voorbeelden van ontwikkelingen die NU al gaande zijn. OAMKB is een typisch nieuwe economie bedrijf. We houden van innovatie en houden daarom ook de nieuwe ontwikkelingen met veel plezier in de gaten. Vandaag kijken we naar de nieuwe (gezonde) mens.

Designer baby

In Nederland kun je het geslacht van je kind kiezen in de Gender kliniek, en in de Turks-Cypriotische ivf kliniek kan het nog veel meer: eitjes invriezen, erfelijke ziektes eruit halen, kleur van de ogen en het haar bepalen.

Bionische implantaten

Een prothese is een passief instrument. Een bionisch implantaat gedraagt zich (zo veel mogelijk) als het eigen lichaam omdat het hierin geïntegreerd is. Een eenvoudig in te beelden verschil tussen een kunstgebit en een implantaat.

Nieuwe mens 2050 happening now

Ballroomdanseres Adrianne Haslet-Davis verloor april 2013 haar been door de terroristische aanslag in Boston. Hugh Herr is bionisch ontwerper en het hoofd van de MIT Media Lab Biomechatronica-groep en ontmoette haar in het ziekenhuis. Na intensieve studie over de functie van het been tijdens het dansen, heeft hij haar een prothese gegeven die precies communiceert met de zenuwen in haar been die ze met haar gedachten aanstuurt. Herr, die zelf 2 bionische benen heeft, pleit voor het recht op een leven zonder handicap. “Een mens kan nooit kapot zijn.” De eerste dans die Adrianne weer deed tijdens de TEDx, laat zien hoe menselijk een bionisch been haar weer maakt.

Bovenmenselijk

Mens nieuwe 2050 happening now

Harbisson werd geboren met volledige kleurenblindheid en kreeg dit bionische implantaat. Hierdoor ziet hij niet alleen kleuren, hij hoort ook kleuren. Hij is (dan ook) kunstenaar geworden en gaat als cyborg door het leven.

Interactie mens en machine, de robotisering:

Machines maken ons leven een stuk makkelijker. En veiliger. Tesla komt met de eerste autopilot op de markt. We kennen dit natuurlijk al van het vliegtuig, maar de piloot mag nooit het stuur onbemand laten. De verantwoordelijkheid blijft dus nog altijd bij de mens.

zelfrijdende auto nieuwe mens 2050 happening now

Robot chirurgie

robot chirurgie nieuwe mens 2050 happening now

De chirurg zit op de kruk en bestuurt de robot die de operatie doet. Deze Da Vinci is inmiddels zeer populair. 

Samen een tafel tillen

Samen met een robot/machine een tafel sjouwen is nog steeds een grote uitdaging en tot op vandaag onmogelijk. Dan komt het namelijk niet alleen aan op voorspelbaarheid, maar ook op aanpassingsvermogen van de computer aan de mens: het op elkaar afstemmen op razend snelle manier.

De eerste testen worden nu wel al gedaan met het geven van een hand. Een ogenschijnlijk eenvoudige handeling, maar in werkelijkheid enorm complex omdat een hand geven ook veel persoonlijke informatie doorgeeft, zoals een ‘slap handje’ of een te harde hand geven. Het is overigens ook een niet ongevaarlijk experiment.

robot mens nieuwe mens 2050 happening now

Gevoelens voor machines

Dat we echte gevoelens voor dingen als machines kunnen hebben is al veel langer duidelijk. Denk aan het feit dat veel mensen hun auto/motor een naam geven. De gehechtheid aan een knuffelbeer. De populariteit van de Furby, en niet te vergeten ‘Wilson!’ de volleyball van Tom Hanks in Cast away.

Het eeuwige leven

Vroeger de vraag van de alchemist, tegenwoordig van de medisch technici. De overtuiging heerst nu: wanneer we de schade aan het lichaam op tijd repareren, kan een mens nu al 150 jaar worden. En in theorie kunnen we dus wel 1000 jaar worden, zo niet, eeuwig blijven leven.

Programmeurs verwachten dat we onze herinneringen straks kunnen opslaan op de computer. En waarom niet daarin nieuwe ervaringen opdoen, zoals we al doen in virtual reality games? Dan zouden we digitaal het eeuwige leven hebben...

Wat moet je hiervan vinden?

Volgens de Duitse filosoof Immanuel Kant is de belangrijkste vraag die we ons moeten stellen: ‘Wat is de mens’. In de documentaire reeks ‘De volmaakte mens’, bespreekt filosoof Bas Heijne de nieuwe innovaties met de grote wetenschappers van deze tijd en vraagt hen hoe we hier tegenaan moeten kijken.

Wat heeft dit te maken met OAMKB?

OAMKB is fan van de nieuwe economie en alles wat daar naartoe beweegt. Zo is de robotisering uiteraard ook machtig interessant. We kunnen de administratie al tot 70% volledig automatiseren en als het aan ons lag, zouden er geen boekhouders meer hoeven bestaan. Veel van onze klanten hebben een MKB bedrijf in de nieuwe economie. We denken met ze mee, helpen ze aan financiering, kijk maar naar de crowdfunding projecten die we mogelijk gemaakt hebben. Heb je ook financiering nodig? Lees dan meer over onze crowdfunding. We zitten zelf op de kop van de golf met innovatieve software, maar vooral met de werkprocessen zodat administraties helemaal automatisch kunnen verlopen.

Ben je ook ondernemer in/naar de nieuwe economie, dan helpen we je heel graag verder ontwikkelen. We hebben alle ambitie en expertise in huis om je verder te helpen. Neem contact op om eens te sparren, om kennis te maken en om eens te snuffelen hoe wij dat in de administratie en accountancy voor elkaar krijgen. Je bent van harte uitgenodigd! Je kunt contact met ons opnemen via info@oamkb.nl of 085 - 30 30 794

Rebekah Marine robot model nieuwe mens 2050 happening now

Foto: Rebekah Marine, het bionic fotomodel.

 

Maart 2016