Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug

Accountant

Wat doe je liever: je administratie of groeien met je bedrijf? Neem nu contact op voor een financieel professional inclusief online administratie!

 

Accountants laten het MKB groeien

OAMKB Accountants
Jan Camperstraat 5
6416 SG Heerlen
KvK: 14094937

06 - 34 96 24 08
ad.slijters@oamkb.nl


Niet elke ondernemer binnen het MKB maakt gebruik van de diensten van een accountant. Er wordt vaak een boekhouder in dienst genomen, deeltijd of zelfs voltijd, maar ondernemers zijn niet altijd bekend met de verschillen tussen een boekhouder en accountant. Het prijskaartje kan dan de doorslag geven. Een accountant voert echter heel andere werkzaamheden uit; boekhouder en accountant zijn complementaire beroepen. Een accountant kan een onderneming helpen groeien en weet zo de maximale potentie van het bedrijf te realiseren. Bij OAMKB zijn we trots op ons uitgebreide online netwerk aan accountants en delen we onze kennis graag met het MKB.

Ben je op zoek naar een betrouwbare accountant in het MKB? Neem direct contact op met OAMKB voor meer informatie, of vraag meteen een offerte aan.

De verschillen tussen een boekhouder en accountant

Een boekhouder kan de financiële administratie op orde brengen. Bij veel bedrijven binnen het MKB is dat hard nodig. Om niet ten onder te gaan aan bonnetjes, inkomende en uitgaande factureren en het kasbeheer, kan een boekhouder orde op zaken stellen. Je kunt kiezen voor een boekhouder in dienst of een freelance boekhouder extern. Steeds meer boekhouders bieden hun diensten online aan. Dit zijn de primaire taken van een boekhouder:

 • Een boekhouder houdt de financiële administratie van een persoon of onderneming bij
 • Een boekhouder kan de kas beheren
 • Een boekhouder kan de salarisadministratie bijhouden
 • Een boekhouder kan de BTW en belastingaangifte regelen

Het is niet verplicht voor een boekhouder om een opleiding te volgen. De meeste boekhouders hebben wel cursussen gevolgd, maar er is geen wettelijke standaard voor de boekhouding. De meeste boekhouders hebben ook geen specifieke aansprakelijkheidsverzekering in het geval dat er zaken niet kloppen.

Een accountant heeft een opleiding genoten op HBO- of WO-niveau. Accountants kunnen als zelfstandigen werken maar maken doorgaans deel uit van een accountantskantoor. Hoewel een accountant zich net als de boekhouder met de “cijfers” bezighoudt, vindt dit op een ander abstractieniveau plaats. De accountant houdt zich meestal niet bezig met de optelsom maar met de strategie, nu en in de toekomst. Daarmee zijn de primaire taken van een accountant wezenlijk anders dan die van een boekhouder:

 • Een accountant mag accountantsverklaringen opstellen en corrigeren
 • Een accountant houdt zich bezig met de fiscale zaken van een onderneming
 • Een accountant houdt zich bezig met de juridische zaken van een onderneming
 • Een accountant kijkt naar de langetermijnplanning
 • Een accountant functioneert als sparringpartner voor een ondernemer om de juiste strategie te bepalen

Zoals duidelijk blijkt uit de primaire taken zijn boekhouders en accountants met heel andere aspecten van financieel beleid bezig. Omdat een accountant veel dieper in de materie en in de bedrijfsprocessen gaat, ligt het voor de hand dat een accountant ook een gedegen opleiding heeft genoten. Een accountant moet ook verplicht ingeschreven staan in de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) waarbij een onderverdeling wordt gemaakt tussen AA-accountants en RA-accountants.

Kiezen voor een AA-accountant of RA-accountant?

OAMKB richt zich vooral op het MKB. De meeste accountants in ons netwerk zijn AA-accountants. Hoewel beide soorten accountant dezelfde bevoegdheden hebben, zijn er enkele verschillen. Een AA-accountant heet voluit een Accountant-administratieconsulent en een RA-accountant is een registeraccountant.

Accountant-administratieconsulent (AA)

 • Deze accountant heeft een HBO studie afgerond
 • Naast de studie is er ook een praktijktraject dat doorlopen moet worden
 • AA-accountants werken doorgaans voor kleinere ondernemingen binnen het MKB

Registeraccountant (RA)

 • Deze accountant heeft een WO studie afgerond
 • De studie is op het gebied van toegepaste economie en duurt doorgaans langer
 • RA-accountants werken doorgaans voor grotere ondernemingen

De scheidingslijn tussen een AA-accountant en een RA-accountant is in de laatste decennia kleiner geworden. Hoewel de studie niet hetzelfde is, zijn de taken overeenkomstig, en de juridische verantwoordelijkheden zijn ook gelijk. In België vallen beide beroepen onder de noemer bedrijfsrevisor. Wat zijn de voornaamste kenmerken van een accountant?

 • Een accountant moet ingeschreven staan bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants
 • Een accountant heeft de bevoegdheid een accountantsverklaring af te geven betreffende de betrouwbaarheid van een jaarrekening
 • Accountants moeten voldoen aan een gedragscode zoals voorgeschreven door de NBA
 • Elke accountant heeft een aansprakelijkheidsverzekering
 • Accountants kunnen fiscale adviezen geven aan de ondernemer

Accountant in Business

Dit is een accountant die geen accountantsfunctie heeft. Aan deze titel zijn minder regels gebonden op het gebied van permanente educatie. Een accountant in business mag geen wettelijke controles uitvoeren, maar moet wel aan de fundamentele beginselen doen. Een accountant in business kan zowel een RA-accountant als een AA-accountant zijn. 

Wat zijn de “fundamentele beginselen”?

Elke accountant moet voldoen aan deze fundamentele beginselen, zoals opgesteld door de NBA:

 • Integriteit
 • Objectiviteit
 • Deskundigheid
 • Zorgvuldigheid
 • Geheimhouding
 • Professioneel gedrag

Bij OAMKB helpen we je zoeken naar de accountant die het beste past bij jouw bedrijfsprofiel. Vraag direct een offerte aan via deze pagina, of neem eerst contact met ons op.

Wet Toezicht Accountantsorganisaties (WTA)

Bij een Organisatie van Openbaar Belang (OOB) geldt er bij de wettelijke controle de Wet Toezicht Accountantsorganisaties. Een OOB is doorgaans een beursgenoteerde organisatie, een bank of verzekeringsmaatschappij. Deze vergunning moet het accountantskantoor aanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De meeste accountantskantoren zijn niet in het bezit van deze vergunning en de eisen hiervoor liggen behoorlijk hoog. Er zijn strenge voorschriften op het gebied van de interne organisatie en kwaliteitsbeheersing. Voor ondernemers binnen het MKB is de WTA niet relevant, een vergunning hiervoor biedt dus geen specifieke voordelen.

De boekhouding staat (bijna) los van de accountant

Ondertussen mag het duidelijk zijn dat een accountant geen veredelde boekhouder is. Steeds meer boekhoudkundige taken kunnen geautomatiseerd worden. Boekhoudsoftware bestaat al heel lang, maar heeft zich in een rap tempo ontwikkeld en een groot deel van de boekhouding geautomatiseerd. Tot wel 70 procent van de boekhouding kan met de softwareoplossing van OAMKB worden geautomatiseerd. Dat betekent niet dat je automatisch aan één pakket gebonden bent, want bij OAMKB worden er meerdere diensten aangeboden tegen vaste tarieven. Je kunt besluiten om de oude boekhouding om te zetten naar één van de huidige aanbieders, of je kunt bijvoorbeeld een offline boekhouding in Exact online doorvoeren met Exact Online. Wat zijn zoals de algemene voordelen van online boekhouden?

 • Alle data is online beschikbaar, 24 uur per dag en 7 dagen per week
 • De boekhouding is op elke locatie in te zien en aan te passen, overal ter wereld
 • Alle data kan ook offline worden opgeslagen naar een online back-up 
 • De factuuradministratie en salarisadministratie worden samengebracht in één systeem
 • In plaats van één pakket voor een hoge prijs betaal je maandelijks een kleiner bedrag voor software die wordt onderhouden en voorzien van de laatste mogelijkheden
 • De papieren boekhouding kan worden ingescand en met OCR tekstherkenning worden gedigitaliseerd
 • De digitale invoices worden direct in het systeem opgenomen volgens de gangbare standaarden
 • Offertes en facturen kunnen automatisch uitgestuurd worden
 • Herinneringen en aanmaningen kunnen automatisch uitgestuurd worden

Je ziet dat je door de financiële administratie online bij te houden veel tijd kunt besparen. Daarnaast wordt het veel eenvoudiger data te delen met bijvoorbeeld de Belastingdienst of een accountant.

Hoe kan een accountant jouw onderneming van dienst zijn?

Met het online platform is het niet alleen eenvoudiger om de juiste accountant te kiezen, de kosten zijn ook lager omdat je gebruik kunt maken van freelance accountants. Je hoeft zelf geen personeel in dienst te nemen, maar je kunt wel altijd vertrouwen op jouw vaste consulent. Dit zijn enkele diensten die een accountant kan bieden:

Toekomstperspectieven in kaart brengen

Aan de hand van de financiële administratie en de wensen van de ondernemer kan de accountant een strategisch plan maken voor de toekomst. Wanneer ga je investeren, op welke wijze doe je dat en hoe ga je om met personeel? Kies je voor eigen werknemers, via het uitzendbureau of toch met een Payroll constructie? Omdat de huidige data beschikbaar is in het online boekhoudsysteem, kan de accountant een solide roadmap opstellen voor de toekomst.

Adviezen verschaffen bij fusies

Wanneer je als organisatie wilt fuseren met een andere onderneming komen daar veel zaken bij kijken. Het is al lastig je eigen zaken te overzien, laat staan die van de nieuwe partner. Niet alleen moeten jouw zaken op orde zijn, ook moet je inzicht vergaren in de financiële positie van de andere partij. De accountant kan een zeker objectief perspectief houden op de zaken en alle factoren uitwerken zodat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Belastingadvies en aangiftes verzorgen

De boekhouding kan grotendeels worden geautomatiseerd en eventueel door een boekhouder uitgewerkt worden. Hoewel een ondernemer binnen het MKB geen accountantsverklaring hoeft te overleggen, kan een toetsing van een professionele accountant zeer waardevol zijn. Zorg dat de boeken kloppen, en dat afschrijvingen en dergelijke met het oog op de toekomst worden uitgevoerd voor het hoogste rendement en belastingtechnische voordelen.

OAMK kan fungeren als partner voor de juiste keuze van een accountant binnen het MKB. Met ons uitgebreide netwerk en ervaring kunnen we elke onderneming koppelen aan de beste accountant tegen de scherpste tarieven. In combinatie met online boekhouding en een uitgebreid netwerk van consultants, sta je als ondernemer veel sterker en kun je met een gerust hart bouwen aan de toekomst van jouw onderneming. En jouw persoonlijke vertrouwenspersoon zal je daarin bijstaan, waar je ook bent, en op elk moment.

Vraag direct een offerte aan van een accountant bij jouw in de buurt via OAMKB, of neem contact met ons op.