Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug

Zoek de beste AA-accountant voor het MKB

OAMKB Accountants
Bennekomseweg 43
6717 LL Ede


085-30 30794
info@oamkb.nl


Bij een onderneming in het MKB is het inhuren van een boekhouder of accountant niet altijd vanzelfsprekend. De kosten kunnen hoog oplopen. Je moet ook de verschillen kennen tussen een boekhouder, een AA-accountant en een RA-accountant. Welke dienstverlener is het meest geschikt voor jouw onderneming? Moet je die inhuren of kan dat ook extern? Wat zijn eigenlijk de kosten voor deze dienstverleners? Op deze vragen en meer geven we antwoord in dit artikel.

Zoek naar de meest geschikte boekhouder of accountant via OAMKB, klik hier voor een offerte.

Verschillen tussen boekhouder, AA-accountant en RA-accountant

Boekhouder is een vrij beroep. Er is geen specifieke opleiding voor boekhouder en er zijn geen minimum vereisten om jezelf boekhouder te mogen noemen. De boekhouder verzorgt de kosten en baten, inkomsten en uitgaven en maakt de balans op.

Accountant is een beschermd beroep. Een AA-accountant heeft een HBO- opleiding genoten, een RA-accountant heeft een universitaire studie afgerond. Beide accountants moeten ingeschreven staan bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Het takenpakket is grotendeels overeenkomstig, beide accountants mogen de jaarrekening controleren en aanpassen.

Boekhouder voor het MKB

De rol van een boekhouder begint door automatisering van verschillende taken langzaamaan kleiner te worden. Met online boekhoudsoftware is het mogelijk om:

 • Offertes op te stellen
 • Facturen te versturen
 • Aanmaningen te versturen
 • Bonnen te verwerken, zowel digitaal als gescande informatie
 • Automatisch berekeningen door te voeren

Met een online boekhouding is de financiële administratie op elke locatie beschikbaar. Je hebt als ondernemer overal en altijd beschikking over de complete boekhouding. Daarnaast kun je deze boekhouding delen met een online boekhouder die data kan verwerken en het proces kan optimaliseren. Via OAMKB kun je hiervoor zowel de beste online boekhoudsoftware vinden als de beste online boekhouder om jouw MKB-onderneming te ondersteunen.

Er zijn twee verschillende soorten accountants:

 1. AA-accountant / Accountant-administratieconsulent
 2. RA-accountant / Registeraccountant

AA-accountant voor het MKB

In het MKB wordt er meestal gekozen voor een AA-accountant. Hoewel een RA-accountant theoretisch gezien meer kennis heeft en een langere studie heeft gevolgd, zijn deze twee beroepen steeds meer naar elkaar toegegroeid. In beginsel kun je stellen dat een RA-accountant in vergelijking met een AA-accountant meer juridische kennis heeft. Binnen het MKB werken meestal AA-accountants, bij voorkeur met een specialisme.

Beide accountants mogen de jaarrekeningen controleren en aanpassen. Hiermee komt ook direct een groot verschil tussen boekhouders en accountants naar voren; accountants hebben altijd een aansprakelijkheidsverzekering voor hun werk maar bij een boekhouder is dat niet verplicht. Wanneer je de boekhouding toevertrouwt aan een extern persoon of firma wil je er zeker van zijn dat de cijfers kloppen. Bij een accountant hoef je je daarover geen zorgen te maken.

Als je kiest voor een AA-accountant heb je zelf de keuze om de beste accountant te kiezen voor jouw onderneming. Dit zijn enkele aandachtspunten om rekening mee te houden in de werving en selectie van de juiste AA-accountant:

 • Kies een AA-accountant die zich in de regio bevindt en/of goed bereikbaar is via de kanalen waar je belang aan hecht zoals telefonisch, via mail of instant messaging.
 • Zorg dat de communicatie tussen de ondernemer en de accountant soepel verloopt. Een AA-accountant zal je helpen bij het opstellen van een lange termijn planning, daarbij is een open een eerlijke communicatie van groot belang.
 • Kies bij voorkeur een AA-accountant met expertise in jouw werkveld. Dat is geen harde eis, maar het kan het communiceren wel eenvoudiger maken.
 • De AA-accountant moet ook overweg kunnen met de boekhoudsoftware die je momenteel gebruikt of die je wilt gaan gebruiken. Dan is een goede online boekhoudoplossing ook ideaal.

OAMKB is een netwerk van professionals in financiële administratie en boekhouding. Wij kunnen helpen bij de werving en selectie van de juiste AA-accountant voor jouw onderneming. Omdat ons netwerk erg groot is zal het vinden van de geschikte professional altijd mogelijk zijn. Daarnaast betekent het werken binnen een netwerk dat er, indien nodig, externe hulp kan worden ingeroepen bij bijvoorbeeld specifieke geschillen en situaties.

De kosten voor een AA-accountant

Over het algemeen hanteren AA-accountants een lager tarief dan RA-accountants. Een online accountant kan kosten besparen omdat deze sneller en efficiënter kan werken. Als de boekhouding ook grotendeels geautomatiseerd is kan de accountant zich toeleggen op de toekomst van jouw organisatie. En daar ligt ook de kracht van een AA-accountant. Let bij de tarieven in ieder geval op deze aspecten:

 • Wordt er een uurtarief of projecttarief gehanteerd?
 • Gaat de teller lopen zodra de accountant de telefoon oppakt?
 • Zijn er voorrijkosten en is dat van toepassing?
 • Zijn er additionele diensten en opties en zo ja, wat zijn hiervoor de kosten?

Zorg dat de kandidaat AA-accountant vooraf duidelijk en helder is over de tarieven en de kosten. Uiteindelijk is dit hun vak en moeten ze naar de cliënt toe net zo transparant zijn als tegenover de Belastingdienst. Het is uiteindelijk een samenwerkingspartner waar je een lange zakenrelatie mee aan wilt gaan.

Neem contact op met OAMKB voor meer informatie over online accountancy en financiële administratie.